Hvilken rolle spiller du i jeres parforhold?

Parterapi København

“Du gider fandme heller aldrig dit og dat” og “du skal også bare altid…”

Kan du huske da I var nyforelskede, og rummet mellem jer var fyldt af mystik og overraskelser. Du kunne sidde i timevis og bare betragte hende og lytte til hende. Hun var spændende og du var nysgerrig, oprigtigt interesseret i hvad hun sagde, og du ønskede bare at lære hende endnu bedre at kende? Og det samme oplevede hun.

I blev kærester, tiden gik, I flyttede måske sammen, fik fælles økonomi og børn, og pludselig tog hverdagens gøremål overhånd og blev til det centrale mellem jer. Nu føles det måske som om, at I kender hinanden for godt, og at der ikke er noget, der kan overraske mere? Eller at der ikke er mere I kan lære om hinanden? Det er i hvert fald hvad mange tror. Rollerne er tildelt og vi er blevet eksperter på, at forestille os hvad den anden mener, når han/hun siger eller gør det han/hun gør. Og ofte handler det om en magtkamp om at få ret, eller retten til gøre krav på noget bestemt.

Når vi bliver fordomsfulde, fortolker og tildeler vores partner roller, gør vi os selv blinde for at se, hvad der er der rent faktisk sker, og høre hvad der rent faktisk bliver sagt. Der er en massiv uigennemtrængelig mur mellem jer og ingen af jer hører hvad den anden siger. Og når vi ikke vil høre hvad der reelt bliver sagt, men kun fortolker, kan vi heller ikke regulere vores måde at handle på, eller måde at tale med hinanden på. Vi bliver ved med at dreje af ved den forkerte (og samme) afkørsel, og kommer aldrig i mål med hvad vi ønsker, for hverken os selv, eller for vores forhold.

Vi kaster om os med bebrejdelser der ofte begynder med “du” (et angreb), og er som regel krydret med et “aldrig” eller et “altid”. “Du gider heller aldrig være sammen med mig”, “du lægger jo aldrig mærke til mig alligevel”, “du skal også altid bestemme det hele”, “du er jo alligevel altid ligeglad med mig” osv.

Heldigvis er der stadig masser at nyt at lære om hinanden. Vi udvikler os hver eneste dag (også din partner), spørgsmålet er om I er åbne for at se og høre det?

Overvejer du/I at tale med en parterapeut eller en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og har flere efteruddannelser i parterapi. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.