Se ledige tider og book her
GÅ TIL BOOKING
SE LEDIGE TIDER

Parterapi: Certificeret parterapeut MPF i København K

Parterapi

I parterapien handler det ikke om at gøre mere af det, der ikke virker, men at finde ud af, hvad der virker for jer, så I selv er med til at skabe det liv, der giver mening for jer. Jeg vil som parterapeut øge jeres opmærksomhed på, hvad det er, I gør ved hinanden og ved jer selv, så konflikterne ikke gentager sig og går i hårknude, men bliver løst på en måde, hvor I behandler hinanden respektfuldt og kærligt.

Introduktion til parterapi

Det siges, at parforholdet er den relation, der er voksenlivets mest udfordrende. Når vi møder en partner, der bliver så betydningsfuld for vores liv, vækker det ofte gamle reaktionsmønstre og forsvarsmekanismer hos begge parter. Strategier, der engang var nyttige, men måske ikke er lige så hensigtsmæssige i denne relation eller denne situation.

Når vi ikke er opmærksomme på disse mønstre og lader forholdet passe sig selv, kan kommunikationen ofte gå skævt og konflikterne kan få særdeles gode betingelser, og kan vokse sig så store, at I til sidst ikke kan finde hoved eller hale i dem. Måske du har en oplevelse af, at du har kæmpet for jeres forhold og nærmest har prøvet alt, og lige meget hjælper det? I parterapien undersøger vi, om det I har prøvet, er lige det, der virker for jer, eller om I skal tage andre ‘redskaber’ i brug.

Nye muligheder

I konfliktfyldte forhold kan det være svært at se muligheder, da vi ofte føler os fastlåste eller ligefrem modløse i situationen. Men med større opmærksomhed på, hvad der sker i jer selv, og hvad det gør ved jeres relation, vil I begynde at se på hinanden med andre øjne og opdage en øget nysgerrighed efter hinanden. Det fjerner jer automatisk fra de fastlåste konflikter.

I parterapien arbejder vi også på at få det mudrede billede til at blive lysende klart. Hvad er det lige præcis, der sker mellem jer, når det hele går i hårknude? Hvilke mekanismer sættes i gang, og hvad kan I gøre anderledes, så I ikke ender som sårede krigere hver gang en konflikt opstår? I vil opdage en lettelse og større bevægelsesfrihed, når ansvaret placeres, hvor det hører hjemme, og kærligheden imellem jer kan igen få plads til at gro.

I parterapien vil I opdage nye sider af jer selv, både individuelt og som par, og næsten alle par kan have stor gavn af parterapi. Men parterapi er ikke magi, og der findes ingen quickfixes. Hvis parterapien skal have en effekt, kræver det, at I tager ansvar for jeres egen del. Vi peger ikke fingre, men vi forsøger at skabe opmærksomhed om det, der nu engang er. Det kræver naturligvis også vilje og en indsats fra begge parter. En vilje til at prøve at gøre noget andet, end det I gør nu. En vilje til at prøve det, der rent faktisk virker.

Parterapi er ofte et forløb på fire til otte sessioner. Mange par oplever dog hurtigt effekt af terapien og føler sig allerede lettet efter første møde. Med større bevidsthed om, hvad der sker i situationen, bliver det, der virkede helt uoverskueligt sidste uge, nu noget de aktivt kan tage fat i.

“Før kunne vi diskutere og lege stilleleg i flere dage. Ja, nogle gange flere uger uden at nå frem til en løsning. Nu tager vi en snak og finder en løsning på problemet med det samme”

Når parterapien er slut, begynder det svære arbejde. At holde fast i de nye vaner. For mange er det ikke svært at holde op med at ryge, men det er svært at blive ved med, at være ikke-ryger. Det samme kan ske i jeres relation. At det svære for jer, er at blive ved med, at arbejde på et kærligt forhold, og ikke lade hverdagen og automatpiloten køre afsted med jer. Her kan det nogen gange være en fordel at aftale en tid igen efter tre til seks måneder.

Hvordan foregår parterapi?

I parterapi er der ingen fordomme, ingen løftede pegefingre, og der er ikke noget, der er for mærkeligt eller pinligt. Jeg har hørt det meste før, og jeg har selv mange års erfaring i mere eller mindre velfungerende parforhold.

Langt de fleste problemer i forholdet kan løses – hvis I vil. I parterapien handler det ikke om at fordele ansvar og skyld, men om at blive opmærksom på det, der opstår imellem jer. Det er en fælles indsats, hvor I begge skal være klar til at kigge indad. At få et kærligt forhold handler også om at ville det. Et kærligt forhold opstår nemlig kun, når man selv er kærlig.

Parterapi handler også om at risikere – risikere at vise sig selv og sin sårbarhed. Vi træner og eksperimenterer og sætter handling på. Min erfaring er, at det ikke altid er nok bare at tale sammen. Det skal mærkes, opleves og eksemplificeres, så I går herfra med erfaringer på egen krop, snarere end blot tanker om, hvordan det bør være.

 

“Da vi begyndte hos dig, var jeg faktisk i tvivl, om jeg havde mere kærlighed tilbage. Nu, hvor jeg kan se, hvordan jeg selv var med til at ødelægge vores forhold, vil jeg ikke leve uden ham”

Jeg har som parterapeut ikke til opgave at dømme, hvad der er rigtigt eller forkert i jeres forhold. Det er jer, der sammen skaber jeres ramme. Problemet er, at de færreste par taler om, hvordan de vil være par sammen. Hvilken grad af frihed ønskes? Hvad er drømmen? Vil vi dele dyne eller have hvert vores soveværelse? Vil vi overhovedet bo sammen? Hvad er utroskab for dig og mig, og hvad er acceptabelt? Skal vi have fælles økonomi, og hvordan skal vores børn opdrages?

Når rammen ikke er på plads, kan de kærlige følelser for hinanden forvandles til voldsomme konflikter, sorg, frustrationer og magtkampe, der i værste fald kan ende med at blive den nye ensomme måde at være sammen på – hvis man da ikke ender med at gå hver til sit.

I er altid velkomne til at ringe på 50 86 52 08 eller skrive til mig her, hvis I har spørgsmål, eller hvis I er klar til at booke en tid. I kan også læse meget mere nedenfor.

se ledige tider / Book tid

Hvad er parterapi?

Langt de fleste problemer i forholdet kan løses – hvis I vil. I parterapien handler det ikke om at fordele ansvar og skyld, men om at blive opmærksom på det, der opstår imellem jer. Det er en fælles indsats, hvor I begge skal være klar til at kigge indad. At få et kærligt forhold handler også om at ville det. Et kærligt forhold opstår nemlig kun, når man selv er kærlig.

Hvor mange gange skal man gå i parterapi?

Parterapi er ofte et forløb på fire til otte sessioner. Mange par oplever dog hurtigt effekt af terapien og føler sig allerede lettet efter første møde. Med større bevidsthed om, hvad der sker i situationen, bliver det, der virkede helt uoverskueligt sidste uge, nu noget de aktivt kan tage fat i.

Hvordan finder vi en god parterapeut?

En parterapeut er ikke en beskyttet titel, så alle kan i princippet kalde sig det. Det betyder også, at der er meget stor forskel på kvaliteten af terapeuter, og nogle kan endda gøre mere skade end gavn. Lav noget research på deres hjemmeside og undersøg hvilken uddannelse og erfaring de har. Min anbefaling er, at I vælger en parterapeut med en (godkendt af Dansk Psykoterapeutforening – MPF) 4-årig psykoterapeutisk uddannelse, eller en praktiserende psykolog. Begge med speciale i parrelationer.

Baggrund

Uddannelse:

Uddannet parterapeut og psykoterapeut MPF fra Kempler Instituttets 4-årige uddannelse og medlem af Dansk Psykoterapeutforening.

Speciale: Parforhold og parterapi (revideret udgave af speciale kan downloades her).

Certificeret EFT parterapeut (Emotionsfokuseret parterapi) ved Jette Simon, arrangeret at Dansk Psykoterapeutforening.

Forelæsninger:

2015: Personlighedspsykologi v/Simo Køppe og Jesper Dammeyer, Folkeuniversitetet, København.

2015: Skam – medfødt og tillært, når skam fører til sjælemord v/chefpsykolog Lars J.Sørensen.

2016: Eksistentiel filosofi, Folkeuniversitetet, København.

2016: Kærligheden i eksistentiel belysning, Folkeuniversitetet, København.

Speciale:

 • Styrke relationen i parforholdet via kommunikation og forståelse for hinanden
 • Øge jeres opmærksomhed på blinde mønstre
 • Tillidsbrud og utroskab
 • Jalousi
 • Komme ud af gentagne konflikter og magtkampe
 • Manglende nærvær
 • Manglende lyst til sex og intimitet
 • Når hverdagen ødelægger parforholdet
 • Sammenbragte familier

Etik:

Jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, og kan derfor bruge titlen MPF, hvilket er et kvalitetsstempel og en garanti på, at jeg lever op til en række kriterier både om uddannelse og erfaring

Jeg følger naturligvis de etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening. Du kan læse reglerne her

Jeg følger de gældende GDPR-regler og opbevarer ikke personfølsomme oplysninger tilgængeligt for andre

Tavshedspligt

Jeg går i supervision og bliver løbende evalueret af supervisor / Anette Krogh

Certificeret / medlem

Hvem kan have gavn af parterapi?

Det korte svar: Alle. Det kan I hvert fald aldrig skade. Men mange har desværre en forestilling om, at parterapi er en falliterklæring eller det sidste dødsstød, inden I går hver til sit. Det er bare langt fra sandheden, idet de fleste par går derfra med en stærkere relation, end da man kom. Begge parter i forholdet kan have gavn af at lære om både egne og partnerens handlemønstre, men det kræver naturligvis begges vilje og evne til selvrefleksion, for vi kigger indad.

Men hvornår er det så nødvendigt?

Når I ikke er glade sammen mere og jeres relation har forvandlet sig fra hed romance til irritation og frustration over hinandens tilstedeværelse, i en sådan grad at det går ud over jeres livskvalitet – særligt, hvis der er børn involveret. Det kan ofte udspille sig i en eller flere af nedenstående udsagn:

 • Jeg føler mig ikke set, hørt eller forstået.
 • Jeg er ikke tilstrækkelig og kan alligevel ikke gøre noget rigtigt.
 • Min partner prioriterer aldrig mig.
 • Jeg føler mig forkert og bliver hele tiden irettesat
 • Jeg kan ikke få lov til at være mig selv og gøre det, jeg har lyst til.
 • Jeg skal hele tiden passe på, at jeg ikke træder min partner over tæerne.
 • Følelserne er ikke særligt kærlige mere.
 • Kommunikationen går helt galt,
 • Vi har endeløse diskussioner, der ender i magtkamp.
 • Jeg er jaloux og har ikke tillid til min partner.
 • Min partner eller jeg selv har været
 • Jeg/min partner har ikke lyst til sex og intimitet mere.
 • Vores forhold er for kedeligt, og der er ikke noget at tale om.
 • Vi har aldrig tid til at være sammen mere.
 • Vi kommer hele tiden op at skændes og bebrejder hinanden.
 • Er vi vokset fra hinanden?
 • Rollefordeling: Jeg gider ikke altid være den der skal …
 • Vi vil noget forskelligt / vi har forskellige værdier.
 • Vi er ramt af alvorlig sygdom og/eller handicap.
 • Det er ikke, som det plejede at være.
 • Og så videre …

Alle par har problemer og konflikter og heldigvis for det. Men er konflikterne gentagne og føles opslidende, kan det være en god idé at få kigget på, hvad det er, der sker mellem jer. Ofte er der mønstre, der skal aflæres i takt med nye mønstre, der skal indlæres.

Hvad kan jeg som parterapeut gøre for jer?

Hvert par lever med hver deres unikke situation, og derfor vil jeg ikke generalisere. Jeg har ingen skabelon for, hvordan et forløb tager sig ud, men vi arbejder i stedet helt specifikt på det, der sker mellem jer, hvad der er af unfinished business og på jeres ønsker og drømme, både sammen og individuelt. Mit grundprincip er, at der er tre i et parforhold. Der er dig, din partner, og så er der forholdet. Og der skal være plads til jer alle.

Helt overordnet vil jeg ofte kigge på enkelte mønstre. Bl.a. er det for mig afgørende (med mindre I ønsker anderledes):

 • At I erkender, at I ikke kender jeres partner bedre end personen selv. At I ikke på forhånd kender vedkommendes motiver og tanker, og derfor stopper med at antage om hinanden, anklage hinanden og skyde hinanden noget i skoene. Når I er i tvivl, spørger I hinanden direkte i stedet for at antage. På den måde kan I frygtløst nærme jer hinanden i stedet for at skulle gemme jer bag et forsvar af frygt for at blive angrebet. Igen.
 • At I ikke angriber hinanden på jeres forskellighed. Det er jeres forskellighed, der gør, at I kan mødes og udvikle jer selv, sammen. Mange par bliver truet af forskellighed, da forskellighed minder os om, at vores partner er et selvstændigt individ med egen vilje. Derfor forsøger vi at gøre hinanden ens for at skabe en pseudo-tryghed. Når I accepterer og sætter pris på hinandens forskellighed, vil de fleste par genfinde glæden ved at være sammen og nysgerrigheden på hinanden i en fuld accept af, at I er dem, I er, og ikke, hvad I hver især ville ønske, den anden var.
 • At I tager ansvar for egne og respekterer jeres partners grænser. Mange placerer ansvaret for egne grænser hos deres partner: “Hvis det ikke var for dig” eller ”Se nu, hvad du har gjort ved mig”. På den måde skal partneren bære ansvaret for den andens lykke, hvilken er en opgave, der ofte er for tung at bære i længden. Kan I frit sige “ja” og “nej”, uden at det skaber drama?
 • At I begge vil jeres forhold. At I er villige til at risikere og kan lægge “jeg gider ikke… før min partner har…” på hylden.

Når I frit kan adressere og italesætte det, der tynger jer, uden at angribe, og partneren frit kan modtage og afvise, uden at der nødvendigvis skal være drama, men som en åben dialog, hvor I både støtter, lærer, respekterer og accepterer hinanden, er I kommet rigtigt langt.

I er altid velkomne til at ringe på 50 86 52 08 eller skrive til mig her, hvis I har spørgsmål, eller klik nedenfor hvis I vil booke en tid.

se ledige tider / Book tid