Parterapi i København

Når drømmen om et lykkeligt parforhold er truet af hverdagens konflikter, og de kærlige følelser er skiftet ud med skældsord og magtkampe. Når I bare ikke er glade sammen mere, kan det være værd at overveje parterapi.

Parterapi

Parforholdet kan sjældent bare sættes på automatpilot og overlades til sig selv. Det kræver en indsats fra begge parter. Fuldstændig på lige fod med, når vi vil være klogere på et område, så efteruddanner vi os. Når vi vil være i bedre form, så løber vi en tur. Når vi virkelig vil noget, så arbejder vi for at opnå det. Men med vores – måske – største investering tror vi fejlagtigt, at gnisten kan bevare sig selv uden yderligere indsat fra vores side.

Ofte bebrejder og anklager vi hinanden, og får ikke italesat de følelser, vi står med.

Der opstår konflikter som:

 • Vi føler os ikke set, hørt eller forstået
 • Vi føler os ikke tilstrækkelig eller prioriteret
 • Følelserne er ikke så kærlige mere
 • Jalousi og mangel på tillid
 • Utroskab
 • Manglende lyst til sex og intimitet
 • Der er ikke noget at tale om
 • Vi har aldrig tid til at være sammen
 • Når vi er sammen, sidder vi hver for sig
 • Vi skændes hele tiden og bebrejder hinanden
 • Den anden er blevet kedelig
 • Rollefordeling
 • Forskellige ønsker og værdier
 • Sygdom
 • Generelle forandringer i livet
 • Og så videre…

Helt tilbage til år 425 f.Kr. sad de gamle græske filosoffer og diskuterede kærlighed. Hvad er kærligheden, og hvad gør den ved os? Aristophanes’ fortolkning af kærligheden i Platons symposium var, at vi først bliver ‘hele mennesker’, når vi finder den halvdel, vi mangler. Den halvdel, vi mistede, da guderne delte os i to som straf for vores arrogance. Aristophanes forstår kærligheden som en heling af fortidens sår, og indtil vi finder den halvdel, vi mangler, er vi kun halvdelen af os selv.

Denne fortolkning af kærligheden har påvirket vores kultur gennem tiden, og den ligger stadig dybt i mange af os. Vi bliver forført af romantiske følelser og bliver – generation efter generation – fortalt, at lykken findes i kærligheden, og at den eneste ene venter derude et sted. Kærligheden er blevet et uopnåeligt ideal, hvor der skal være noget på spil, gerne liv eller død. Det er som om, at jo mere, der er på spil, des mere ‘ægte’ er kærligheden, hvis den overlever udfordringen. Sandheden er dog i dag, at det, der oftest er på spil, er lange arbejdsdage, kvartalsregninger og lunkne madpakker. Knap så spændende, som det medierne fortæller os.

Så hvordan holder vi fast i spændingen og føler os levende i hverdagen, når vi indser, at det ikke er så spændende, som vi er blevet fortalt? I modsætning til for 100 år siden vælger vi i dag vores partner ud fra følelser, og vi skal selv definere og blive enige om, hvordan vi vil danne par, og samtidig tage hensyn til vores personlige behov. De samfundsmæssige betingelser er ændret, men kulturen blander sig stadig i dannelsen af parforholdet.

Der findes mange måder at være i et parforhold på

Og så længe, ingen lider skade, findes i bund og grund ikke nogen rigtig eller forkert måde. Problemet er, at de færreste par taler om, hvordan de vil være par sammen. Hvilken grad af frihed ønskes? Hvad er drømmen? Vil vi dele dobbeltdyne eller have hvert vores soveværelse? Vil vi overhovedet bo sammen? Hvad er utroskab for dig og mig, og hvad er acceptabelt? Skal vi have fælles økonomi, og hvordan skal vores børn opdrages? Efter en forelskelse er det nemt at ty til troen på, at vi er enige om alt, for det var vi jo, da vi var forelskede.

Når rammen ikke er på plads, kan de kærlige følelser for hinanden forvandles til voldsomme konflikter, sorg, frustrationer og magtkampe, der i værste fald kan ende med at blive den nye ensomme måde at være sammen på, hvis man ikke ender med at gå hver til sit.

I parterapien handler det ikke om at gøre mere af det, der ikke virker, men at finde ud af, hvad der virker for jer. Både hver især og som par. Vi vil i terapien øge opmærksomheden på, hvad det er, I gør ved hinanden og ved jer selv. Hvad er jeres mønstre, hvor stammer konflikterne fra, og hvordan påvirker det jeres forhold og jer som individer? Og ikke mindst, hvordan kan I genfinde glæden ved at være sammen og nysgerrigheden på hinanden i en fuld accept af, at I er dem, I er, og ikke, hvad I hver især ville ønske, den anden var.

Min rolle som parterapeut er ikke at dømme, hvad der er rigtigt eller forkert i jeres forhold. Det er jer, der sammen skaber rammen. Her er ingen fordomme, ingen pegefingre, og der er ikke noget, der er for mærkeligt eller pinligt.

Har i brug for en parterapeut i København?

Du er altid velkommen til at kontakte mig hvis du har yderligere spørgsmål, eller vil booke en tid. Du kan træffe mig på tlf. 50 86 52 08 eller på hello@thepraxis.dk. Priser finder du her. Jeg er uddannet psykoterapeut fra Kempler Instituttets godkendte 4-årige uddannelse, og jeg har skrevet speciale om kærlighed og parforhold. Terapien foregår i København, og jeg har naturligvis 100% tavshedspligt.

Læs revideret udgave af speciale her