Book din næste
tid til terapi
SE LEDIGE TIDER OG BOOK HER
SE LEDIGE TIDER

Parterapi: Certificeret parterapeut MPF i København K

Parterapi

I parterapien handler det ikke om at gøre mere af det, der ikke virker, men at finde ud af, hvad der virker for jer. Både hver især og som par. Jeg vil som parterapeut øge jeres opmærksomhed på, hvad det er, I gør ved hinanden og ved jer selv.

Introduktion til parterapi

Parforholdet kan sjældent bare sættes på automatpilot og overlades til sig selv. Det kræver en indsats fra begge parter og nogle gange et forløb med parterapi hos en parterapeut. Det svarer til andre situationer, fx når vi vil være klogere på et emne, så investerer vi tid i det, eller når vi vil være i bedre form, så løber vi en tur.

Når noget har betydning nok for os, eller omvendt – generer os tilstrækkeligt, så yder vi en indsats for at opnå det ønskede mål. Men fejlagtigt tror de fleste, at gnisten i parforholdet kan bevares uden en indsats. Det til trods for, at parforholdet er den relation, der er livets mest udfordrende.

Parterapi foregår oftest som et forløb, der kan strække sig fra uger til måneder. Nogle par går i terapi på ugentlig basis, andre hver 4. uge. Det varierer helt efter jeres situation og hvor i forløbet, I befinder jer. Jeg oplever tit, at parret mærker en effekt allerede efter første terapi-session. At de kommer nærmere hinanden, og at det, der virkede så uoverskueligt sidste uge, ser overkommeligt ud nu.

Når opmærksomheden på jeres mønstre er så stor, at I selv fanger, hvad det er, der foregår mellem jer (og i jer selv), særligt i konfliktfyldte situationer, og I har indarbejdet en mere hensigtsmæssig måde at handle på det, er terapien for så vidt slut.

 

Hvordan foregår parterapi?

I parterapi er der ingen fordomme, ingen løftede pegefingre, og der er ikke noget, der er for mærkeligt eller pinligt. Jeg har hørt det meste før, og jeg har selv mange års erfaring i mere eller mindre velfungerende parforhold.

Langt de fleste problemer i forholdet kan løses – hvis I vil. I parterapien handler det ikke om at fordele ansvar og skyld, men om at blive opmærksom på det, der opstår imellem jer. Det er en fælles indsats, hvor I begge skal være klar til at kigge indad. At få et kærligt forhold handler også om at ville det. Et kærligt forhold opstår nemlig kun, når man selv er kærlig.

Parterapi handler også om at risikere – risikere at vise sig selv og sin sårbarhed. Vi træner og eksperimenterer og sætter handling på. Min erfaring er, at det ikke altid er nok bare at tale sammen. Det skal mærkes, opleves og eksemplificeres, så I går herfra med erfaringer på egen krop, snarere end blot tanker om, hvordan det bør være.

 

“Jeg vil sige dig tak for nogle gode samtaler. Jeg synes du er yderst kompetent til det du laver. Du har været god til lynhurtigt og spot on, at finde ud af, hvad udfordringerne var i vores forhold og arbejde udfra det.

Hvis jeg nogensinde skulle have brug for det igen, så vil det klart være dig, jeg vil henvende mig til og også anbefale dig til andre.”

K

 

Jeg har som parterapeut ikke til opgave at dømme, hvad der er rigtigt eller forkert i jeres forhold. Det er jer, der sammen skaber jeres ramme. Så længe ingen lider skade, findes der i bund og grund ikke nogen rigtig eller forkert måde. Problemet er, at de færreste par taler om, hvordan de vil være par sammen. Hvilken grad af frihed ønskes? Hvad er drømmen? Vil vi dele dyne eller have hvert vores soveværelse? Vil vi overhovedet bo sammen? Hvad er utroskab for dig og mig, og hvad er acceptabelt? Skal vi have fælles økonomi, og hvordan skal vores børn opdrages?

Når rammen ikke er på plads, kan de kærlige følelser for hinanden forvandles til voldsomme konflikter, sorg, frustrationer og magtkampe, der i værste fald kan ende med at blive den nye ensomme måde at være sammen på – hvis man da ikke ender med at gå hver til sit.

I er altid velkomne til at ringe på 50 86 52 08 eller skrive til mig her, hvis I har spørgsmål, eller hvis I er klar til at booke en tid. I kan også læse meget mere nedenfor.

Kontakt the praxis

 

Baggrund

Uddannelse:

Uddannet parterapeut og psykoterapeut MPF fra Kempler Instituttets 4-årige uddannelse og medlem af Dansk Psykoterapeutforening.

Speciale: Parforhold og parterapi (revideret udgave af speciale kan downloades her).

Certificeret EFT parterapeut (Emotionsfokuseret parterapi) ved Jette Simon, arrangeret at Dansk Psykoterapeutforening.

Forelæsninger:

2015: Personlighedspsykologi v/Simo Køppe og Jesper Dammeyer, Folkeuniversitetet, København.

2015: Skam – medfødt og tillært, når skam fører til sjælemord v/chefpsykolog Lars J.Sørensen.

2016: Eksistentiel filosofi, Folkeuniversitetet, København.

2016: Kærligheden i eksistentiel belysning, Folkeuniversitetet, København.

Speciale:

 • Styrke relationen i parforholdet via kommunikation og forståelse for hinanden
 • Øge jeres opmærksomhed på blinde mønstre
 • Tillidsbrud og utroskab
 • Jalousi
 • Komme ud af gentagne konflikter og magtkampe
 • Manglende nærvær
 • Manglende lyst til sex og intimitet
 • Når hverdagen ødelægger parforholdet
 • Sammenbragte familier

Etik:

Jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, og kan derfor bruge titlen MPF, hvilket er et kvalitetsstempel og en garanti på, at jeg lever op til en række kriterier både om uddannelse og erfaring

Jeg følger naturligvis de etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening. Du kan læse reglerne her

Jeg følger de gældende GDPR-regler og opbevarer ikke personfølsomme oplysninger tilgængeligt for andre

Tavshedspligt

Jeg går i supervision og bliver løbende evalueret af supervisor / Anette Krogh

Certificeret / medlem

Hvem kan have gavn af parterapi?

Det korte svar: Alle. Det kan I hvert fald aldrig skade. Men mange har desværre en forestilling om, at parterapi er en falliterklæring eller det sidste dødsstød, inden I går hver til sit. Det er bare langt fra sandheden, idet de fleste par går derfra med en stærkere relation, end da man kom. Begge/alle parter i forholdet kan have gavn af at lære om både egne og partnerens handlemønstre, men det kræver naturligvis begges vilje og evne til selvrefleksion, for vi kigger indad.

 

Men hvornår er det så nødvendigt?

Når I ikke er glade sammen mere og jeres relation har forvandlet sig fra hed romance til irritation og frustration over hinandens tilstedeværelse, i en sådan grad at det går ud over jeres livskvalitet – særligt, hvis der er børn involveret. Det kan ofte udspille sig i en eller flere af nedenstående udsagn:

 • Jeg føler mig ikke set, hørt eller forstået.
 • Jeg er ikke tilstrækkelig og kan alligevel ikke gøre noget rigtigt.
 • Min partner prioriterer aldrig mig.
 • Jeg føler mig forkert og bliver hele tiden irettesat
 • Jeg kan ikke få lov til at være mig selv og gøre det, jeg har lyst til.
 • Jeg skal hele tiden passe på, at jeg ikke træder min partner over tæerne.
 • Følelserne er ikke særligt kærlige mere.
 • Kommunikationen går helt galt,
 • Vi har endeløse diskussioner, der ender i magtkamp.
 • Jeg er jaloux og har ikke tillid til min partner.
 • Min partner eller jeg selv har været
 • Jeg/min partner har ikke lyst til sex og intimitet mere.
 • Vores forhold er for kedeligt, og der er ikke noget at tale om.
 • Vi har aldrig tid til at være sammen mere.
 • Vi kommer hele tiden op at skændes og bebrejder hinanden.
 • Er vi vokset fra hinanden?
 • Rollefordeling: Jeg gider ikke altid være den der skal …
 • Vi vil noget forskelligt / vi har forskellige værdier.
 • Vi er ramt af alvorlig sygdom og/eller handicap.
 • Det er ikke, som det plejede at være.
 • Og så videre …

Alle par har problemer og konflikter og heldigvis for det. Men er konflikterne gentagne og føles opslidende, kan det være en god idé at få kigget på, hvad det er, der sker mellem jer. Ofte er der mønstre, der skal aflæres i takt med nye mønstre, der skal indlæres.

 

Hvad kan jeg som parterapeut gøre for jer?

Hvert par lever med hver deres unikke situation, og derfor vil jeg ikke generalisere. Jeg har ingen skabelon for, hvordan et forløb tager sig ud, men vi arbejder i stedet helt specifikt på det, der sker mellem jer, hvad der er af unfinished business og på jeres ønsker og drømme, både sammen og individuelt. Mit grundprincip er, at der er tre i et parforhold. Der er dig, din partner, og så er der forholdet. Og der skal være plads til jer alle.

 

Helt overordnet vil jeg ofte kigge på enkelte mønstre. Bl.a. er det for mig afgørende (med mindre I ønsker anderledes):

 • At I erkender, at I ikke kender jeres partner bedre end personen selv. At I ikke på forhånd kender vedkommendes motiver og tanker, og derfor stopper med at antage om hinanden, anklage hinanden og skyde hinanden noget i skoene. Når I er i tvivl, spørger I hinanden direkte i stedet for at antage. På den måde kan I frygtløst nærme jer hinanden i stedet for at skulle gemme jer bag et forsvar af frygt for at blive angrebet. Igen.
 • At I ikke angriber hinanden på jeres forskellighed. Det er jeres forskellighed, der gør, at I kan mødes og udvikle jer selv, sammen. Mange par bliver truet af forskellighed, da forskellighed minder os om, at vores partner er et selvstændigt individ med egen vilje. Derfor forsøger vi at gøre hinanden ens for at skabe en pseudo-tryghed. Når I accepterer og sætter pris på hinandens forskellighed, vil de fleste par genfinde glæden ved at være sammen og nysgerrigheden på hinanden i en fuld accept af, at I er dem, I er, og ikke, hvad I hver især ville ønske, den anden var.
 • At I tager ansvar for egne og respekterer jeres partners grænser. Mange placerer ansvaret for egne grænser hos deres partner: “Hvis det ikke var for dig” eller ”Se nu, hvad du har gjort ved mig”. På den måde skal partneren bære ansvaret for den andens lykke, hvilken er en opgave, der ofte er for tung at bære i længden. Kan I frit sige “ja” og “nej”, uden at det skaber drama?
 • At I begge vil jeres forhold. At I er villige til at risikere og kan lægge “jeg gider ikke… før min partner har…” på hylden.

Når I frit kan adressere og italesætte det, der tynger jer, uden at angribe, og partneren frit kan modtage og afvise, uden at der nødvendigvis skal være drama, men som en åben dialog, hvor I både støtter, lærer, respekterer og accepterer hinanden, er I kommet rigtigt langt.

I er altid velkomne til at ringe på 50 86 52 08 eller skrive til mig her, hvis I har spørgsmål, eller hvis I er klar til at booke en tid.

Book en tid