volder@thepraxis.dk

BOOK TID

Kan man gå i parterapi alene?

Parrelationen består naturligvis af flere end en, men hver enkelt bidrager til relationen

Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

ALENE I PARTERAPI

I de fleste tilfælde kan man godt gå i parterapi alene. Det har aldrig skadet nogen at blive mere opmærksom på hvordan de går ind i en relation. De fleste oplever det som frisættende at gå i terapi, fordi de opdager hvordan de gør det svært for dem selv, at være i relationen.

Når den ene part vælger at gå i parterapi alene, bliver vedkommende opmærksom på hvad der sker i sig selv, og hvordan der reageres på det.

Ofte smitter det positivt af på parforholdet, og den anden. Når den ene begynder at tage ansvar for egne handlinger, og trækker sig fra et uhensigtsmæssigt mønster, er det umuligt for den anden at køre videre som i plejer. Spillet kan ikke spilles alene, for der er to om det.

Når det kun er den ene part der vil arbejde på relationen, kan den anden naturligvis ikke tage aktiv del af arbejdet, og vil stå uvidende om dynamikken i mellem jer. Det vil nogen gange motivere den anden, til også at opsøge terapi.

PARTERAPI ALENE ER IKKE ALTID EN LØSNING

Det er imidlertid ikke altid problemerne løses af at den ene går i parterapi. Men vedkommende der vælger det, får i hvert fald taget ansvar på egen banehalvdel.

Hvis den part der vælger at blive hjemme fx sidder fast og nægter at opgive kampen. Eller ikke er motiveret for at arbejde på forholdet mere, men ikke har fået italesat det.

Det kan også skabe noget ubalance i parforholdet. Den part der aktivt og alene har arbejdet på relationen, kan opleve at det er et ensomt arbejde og kan føle at vedkommende gør al benarbejdet, mens den anden passivt drager fordel af det. Det er en overvejelse du skal gøre dig inden du starter et forløb med parterapi. Det er dit valg, fordi DU ikke mere vil være fanget i et mønster, der ikke gavner dig.

BLIV KLOGERE PÅ DIG SELV I PARFORHOLDET

At opdage sig selv i parforholdet, hvordan er jeg mig sammen med dig, er udviklende for den enkelte. Hvad har jeg med mig i bagagen, hvad er det jeg ikke får sagt, hvordan reagerer jeg på et nej, eller en afvisning, eller hvad handler min frustration egentlig om. Det vil i langt de fleste tilfælde opleves som berigende og frisættende, for vi får mere plads til at være dem vi er, sammen med en anden.

Vil I høre mere om hvem jeg er, eller hvordan jeg arbejder, er I velkommen til at booke en gratis forsamtale her. I kan også læse meget mere om parterapi her.

AT GÅ I PARTERAPI

I parterapien kan vi ikke undgå at blive konfronteret med sandheder og realiteter. Vi bliver opfordret til at undersøge, hvad der sker i vores partner og i os selv, og hvordan man som par påvirker hinanden. Denne proces sker ikke uden selvrefleksion. Vi er nødt til at kigge indad, og det kan for mange føles voldsomt skræmmende at blive klogere på sig selv, da vi kan opdage ting, vi ikke kendte til. Derfor har mange en naturlig modstand mod parterapi.

Sandheden er desværre bare, at hvis vi ikke gør noget anderledes, sker der ikke nogen forandring. Vi kommer ikke til at ændre noget ved at fortsætte, som vi plejer.

Nogle par kommer også i parterapi med det håb, at terapeuten kan ‘fikse den anden’. Kan du ikke forklare ham/hende, at det, vedkommende har gang i, er helt galt? Men sådan fungerer det ikke i parterapien. Der er to i et forhold og to til at skabe et mønster.

KAN JEG GÅ I PARTERAPI ALENE?

Som udgangspunkt nej. Parterapi er for par. Men du kan gå i individuel terapi og arbejde med dig selv i din relation og blive mere opmærksom på, hvad der sker i dig, hvad du har brug for, hvad du giver, og hvor dine grænser og behov er.

Når den ene part vælger at gå i terapi, vil det ofte skabe en forandring i jeres forhold. I hvert fald for den part, der går i terapi. Om det får positiv indflydelse på jeres relation eller hos din partner, afhænger af din partner. Men hvis det kræver to til at skabe et mønster, kræver det også kun én til at bryde det.

Er I nysgerrige på hvad parterapi kan gøre for jer? I kan læse meget mere om parterapi her.

Jeg hedder Cirkeline og er certificeret parterapeut og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi)

KLIENT ANBEFALINGER

FAQ ALENE I PARTERAPI

Kan man gå alene i parterapi?
Parterapi, er som det fremgår af ordet, for par, hvor terapeuten arbejder med det der sker i relationen – mellem parterne, under terapien. Men mange ønsker af forskellige årsager ikke at gå i parterapi. Hvis din partner ikke vil med i parterapi, men det er svært for dig at være i parforholdet, kan det stadig være en stor hjælp, at gå i terapi alene. At gå ind i en relation, gør noget ved os alle. Vi har alle noget med os i bagagen, og i terapien kan du opdage hvordan det bliver svært for dig i parrelationen. Du kan arbejde på din banehalvdel, og i de fleste tilfælde vil det skabe forandringer i jeres forhold.

Hjælper det at gå alene i parterapi?
Der er mange der ønsker at gå i parterapi, men kommer ikke videre, fordi den anden halvdel vikke vil med. Hvis det er tilfældet for dig, behøver det ikke at være en forhindring for at skabe forandringer i jeres forhold. De fleste der har været alene i parterapi, bliver opmærksomme på deres egen adfærd i relationen, og begynder ofte at tage ansvar for sin del. Det er som regel bare den ene, der skal begynde at gøre noget andet, hvilket kan være nok for at skabe forandringer. Om ikke andet, vil du få mulighed for at tage ansvar for din del, skabe forandringer for dig selv, samt at blive mere opmærksom på, hvordan det bliver svært for dig i forholdet.

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).