Hvad forventer de af mig?

Forventninger

Om at leve op til andres og egne forventninger. Vi bruger så urimelig meget tid og energi på at tænke over, hvad andre mon forventer af os – og til ingen verdens nytte.

Det er umuligt for os, at stå over for et andet menneske og gætte os til hvad de forventer. Og ikke nok med at det er umuligt, det er også spild af tid. Det er deres forventninger og de har ikke noget med dig at gøre. Jeg kan sagtens gå rundt og forvente, at alle mennesker i verden bør bukke når jeg går forbi, men det betyder ikke at alle mennesker gør noget forkert, hvis de lader være.

Hvis det af en eller anden årsag har en interesse for dig, hvad en anden tænker om dig eller forventer af dig, er der altid den mulighed at spørge. “Jeg har en fornemmelse af, at du forventer noget af mig, er det korrekt?” Og bare fordi nogen har en forventning til dig, behøver de ikke også at få den indfriet. Det er helt op til dig. Der er en mulighed for at svare “Av, det bliver spændende, for den forventning har jeg ikke tænkt mig at leve op til”.

Det er naturligvis ikke “bare lige” at sige, hvis det væsentlige for dig er, at alle skal kunne lide dig. Så er det ofte nemmere at hoppe i den velkendte rolle og efterleve de forventninger du møder på din vej. Men sådan behøver det ikke blive ved med at være.

Prøv istedet at overveje:

  • Er deres forventning rimelig?
  • Er det overhovedet rimeligt at forvente noget af dig?
  • Er det en forventning i sammen har afstemt?
  • Hvad sker der hvis du ikke kan eller vil leve op til den?
  • Hvad er det der gør, at det er vigtigt for dig, at leve op til?

Det er også altid en god idé at spørge sig selv, “er det mon mine egne forventninger til mig selv selv”.

Min tese er at andre ofte forventer langt mindre end vi går og tror. Så du vil nok blive positivt overrasket, hvis du vælger at spørge, frem for at gætte. Og i sidste ende, hvis nogen har en forventning til dig, kan det kun være deres ansvar at få den kommunikeret til dig, så du ikke er i tvivl.

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.