volder@thepraxis.dk

BOOK TID

VÅGN OP OG BRYD MED VANERNE

Det sker ofte i parforholdet, at parterne bliver bedøvet af hverdagen rutiner, og lever deres liv i en halvdøsig tilstand.

Når vi gør som vi plejer og lader os styre af vanen og rutiner, er hverdagen naturligvis nemmere at overskue. Vi behøver ikke være vågne og opmærksomme og vi behøver ikke bruge energi på, at tage stilling til hvad vi gør eller hvornår. Det skal bare gøres og nu gør vi som vi plejer. Sådan er hverdagen ofte for mange par, der er presset på tid og overskud i livet.

Det er trygt, praktisk koordineret og med bedst muligt minimering af uforudsete overraskelser. Det handler nemlig om at spare tid. Men spare tid til hvad? Til at kunne falde om på sofaen, eller til at kunne dykke ned i opdateringer på telefonen?

NÅR DET BLIVER FOR NEMT

Der er en vis fornuft i, at vi gør det nemt for os selv ved at tillægge os vaner. Men når vi gør det for nemt, betyder det også at vi kan gøre det i en halvsovende tilstand og ikke behøver at være vågne i livet. Og når vi gør det for forudsigeligt, mister vi energien og muligheden for at blive overrasket.

Den ene eller begge parter kan ofte være så fanget af det, som mange kalder for hamsterhjulet. At sidde fast i det evindelige hjul der aldrig stopper, men ofte kører hurtigere og hurtigere. Jo mere struktureret hverdagen bliver og jo smartere vi bliver med planlægningen, des mere kan vi presse ind og blive effektive, eller af ren udmattelse kaste os ned på sofaen og lade os distrahere af en skærm og blive bedøvet.

FANGET AF HVERDAGEN

Når vi først er fanget, kan det synes umuligt at komme ud af. Hverdagen er noget der skal overleves, mens livet kører videre udenfor. Det kan følelsesmæssigt virke helt uden realitetssans og som det rene nonsense, at give slip på To Do listen og effektiviteten. I min praksis hører jeg ofte ‘Hvis jeg ikke hele tiden er på, så drukner jeg derhjemme’, eller ‘Jeg kan ikke slappe af før jeg har klaret det hele’. Det føles som den eneste måde at overleve på, og at give slip på det, kun vil medbringe det rene kaos. Men hvad er det reelt på spil?

Det er muligt hvis du risikerer at leve lidt, at der så ikke er rene sokker til dagen efter eller der er støv på gulvet. Men hvad er vigtigt i livet? Hvad skal tiden spares op til? Og hvad betyder det for dig at føle dig levende?

Jeg er med på at hverdagen ikke bare er en leg og at det som regel er en fordel at sikre sig, at der er toiletpapir. Men måden vi er i hverdagen på. Er det en tilstand der bare skal overstået, eller er der også plads til at leve med det travle vilkår, som vi har tilegnet os i dette samfund? Nogen gange er det ikke så meget hvad der skal gøres, men hvor meget og hvordan. Når der er for meget på tallerkenen, skabet det underskud, der suger al livsglæde og bliver til noget der skal overstået.

AT FØLE SIG LEVENDE

Kan du være levende, mens du gør det, du skal gøre? Kan du smile til dem du møder på vej ud for at handle? Kan du lave sjov med børnene mens I sammen laver mad? Kan du danse hele vejen på arbejde? Kan du give dig selv et øjeblik til at være fri, trække vejret og mærke livet for en stund? Tør du risikere bare at gøre det du drømmer om at få tid til, når pligterne er overstået? Eller virker det blot som spild at tid, og ikke fremmende for effektiviteten?

Desværre må det vi drømmer om og det vi har lyst til, alt for ofte vente til ferien, til børnene flytter hjemmefra eller vi går på pension. Men hverdagen er det vi har mest af i livet, og at leve det, sættes desværre ofte på hold til den årlige ferie.

Mange par får en brat opvågning, når den ene part pludselig vågner af denne tilstand. Enten fordi den ene får nyt job og måske nye vaner, møder nye venner, eller fordi de møder en anden. Vanen forstyrres og hamsterhjulet stopper. Pludselig mærker de livet og opdager at det kan være anderledes. Det er en boblende energi der ikke kan holdes tilbage, og den bedøvede tilstand virker pludselig umulig at komme tilbage til igen. Som et fængsel. Parforholdet og den vanemæssige måde parterne har levet sammen på, kan synes som et fængsel, og har mange skilsmisser på samvittigheden.

KAN I GØRE NOGET ANDERLEDES?

Ja! Overvej hvad der er vigtigt for jer. Er vasketøjet virkelig det vigtigste når alt kommer til alt? Eller synes det bare vigtigt fordi det er blevet et punkt på skemaet der skal overstået? Stil spørgsmålstegn til den måde I lever livet på og tag stilling til det. Giver jeres hverdag mening? Føler I jer levende og er I glade? Hvad længes I mest efter: Energi, livsglæde og kærlighed, eller en tom vasketøjskurv?

Bryd vanerne. Smid den magelige sofa og de vante pladser ud og sæt jer på gulvet i stedet. Drop TV’et og dans tango eller spil skak. Sæt musik på I ikke plejer at høre. Skip weekendens rengøring og tag på en spontan tur. Fald om i hinandens arme, i stedet for at falde ind i et nyhedsfeed på telefonen. Gå en anden vej til supermarkedet. Opdag verden og dig i den. Find lysten til livet, snarere end blot at overleve det. Livet venter ikke på jer.

Hvis det I gør nu giver mening for jer, skal I naturligvis blive ved med det. Der findes ikke en rigtig eller forkert måde at klare hverdagen på. Men hold jer vågne og lad jer ikke bedøve.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).