Jeg tør ikke vise andre min sårbarhed

sårbarhed

De fleste vil nok svare “nej”. Der er ikke plads til sårbarhed i vores perfekte verden, hvor vi alle er super-mennesker der kan overkomme alt

Vi bader i succeshistorier, særligt på de sociale medier hvor vi dagligt læser om “venner” der netop er landet i JFK Airport, lige har fået vokset bikinilinien, tabt 12 kilo, købt ny Balenciaga taske, eller checker ind på den hotte natklub med de smukkeste veninder der i virkeligheden er start fyrrerne, men ligner nogle på 25.

Har du nogen sinde hørt om en på Facebook der følte sig ensom, blev fyret eller dumpet? Nej, vel. Det er nemlig forbundet med stor skam, når vi ikke bliver set i lyset af succes. Hvis du er ensom er der nok noget galt med dig, og sårbarhed = svaghed.

Vidste du at der gennemsnitligt på google er 110 om måneden, der søger på “Jeg hader mig selv”? Det er ikke mærkeligt, når alt omkring os stråler af succes og skønhed, og ingen har modet til at vise sin sårbarhed, og indrømme at de har haft en lorte-dag og forøvrigt har fået en bums på hagen.

Når du lukker ned for din sårbarhed, betyder det også at du lukker ned for en masse godt i dit liv, som kærlighed, tillid, tilknytning og lykke. At elske nogen kræver at du tør at være sårbar og at udvise empati er helt umuligt uden. At have modet til at, inderligt at fortælle en anden “jeg savner dig”, eller “jeg har brug for dig lige nu”, kan naturligvis indebære den risiko, at vores følelser ikke er gengældt og det vil oftest føles enormt ensomt og sorgfyldt. Istedet vælger mange af os, at tage kontrollen i egen hånd og lukker helt ned for den risiko – og dermed sårbarheden, hvilket bare efterlader os isoleret og uden mulighed for tilknytning til andre omkring os. Mange vil mene, at det er bedst at forvente det værste og minimere risikoen for at blive såret. Jeg vil mene, at det er bedst at tage chancen.

Vi er ikke født som maskiner, udstyret med en tænd/sluk knap, vi er sociale mennesker, der har brug for mennesker omkring os. Vi har brug for at elske og vi har brug for at blive elsket. Vi gør ikke os selv (eller andre omkring os) en tjeneste ved at være hårde som sten og kolde som is, tværtimod. Vi skal turde at fejle og turde at være imperfekte og ydermere, turde sige det højt! Dem der elsker dig, elsker dig uanset – og endnu mere.

Husk på at sårbarhed ikke er en svaghed (som mange vil påstå), det kræver et enormt mod.

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.