volder@thepraxis.dk

BOOK TID

STOP KONFLIKTEN INDEN I BLIVER TRIGGET

At blive trigget er ikke altid din partners skyld, men også dit eget ansvar at mestre.
Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Når vi er trigget, er det sjældent hvad der sker i den aktuelle situation der ligger til grund, men gamle følelser og oplevelser vi ikke vil i kontakt med eller genopleve. Den anden kan vække og aktivere følelserne, men de bor i os selv.

I en trigget tilstand handler og reagerer vi ofte fra vores følelsers vold. Vi opfører os sjældent som de voksne rationelle mennesker vi er, men fra et mere ‘barnligt’ sted. Fra dengang vi først kom i kontakt med følelsen. I situationen her-og-nu føles det virkeligt og ofte lige så smertefuldt som det gjorde dengang. Nogen gange endda, som om der er liv eller død på spil. Men situationen nu er en ganske anden.

SVIGT

Måske du oplever din partner har svigtet dig, fordi vedkommende ikke har husket noget du synes var vigtigt. Det kan hurtigt aktivere en følelse af at være ubetydelig, eller din partner sikkert er ligeglad med dig, eller aldrig prioriterer dig. Og det kan være startskuddet til en ny konflikt, med angreb, bebrejdelser og forsvar, og kan som en lavine, hive alle de tidligere følelser af svigt med i konflikten.

Måske du går alene med følelsen, tavst og fjernt og venter på det rette tidspunkt til at angribe, eller måske du eksploderer så snart følelsen rammer dig, men virkeligheden er, at måske din partner ikke synes det er lige så vigtigt som dig. Eller at vedkommende blot havde en masse om ørerne og glemte det. Sandsynligheden for at din partner er ligeglad med dig, er sjældent virkeligheden. Også selvom det virker sådan når vi er trigges.

AT BLIVE TRIGGET

Når vi bliver trigget, fjerner mange sig fra deres autentiske og voksne selv. Parterne oplever ofte at de ikke kan forholde sig til hinanden, som to forskellige, ligeværdige og selvstændige mennesker, men kun er optaget af deres egne følelser og hvad der er på spil for dem selv.

Ofte går de alene med de smertefulde følelser, enten fordi det er svært at sætte ord på, og mange endda oplever det som pinligt at sætte ord på.

Når der bliver sat ord på, er det ofte bebrejdende, og i begge tilfælde får de ikke det de har brug for. At blive set og hørt og måske endda føle sig forstået. Og når konflikten ruller, kan de ende med at føle sig endnu mere alene, til begge parter er så udmattede og kryber til forsoning, hvor der endelig kan blive sat ord på.

Men det er en lang og smertefuld omvej for at blive set og hørt. Og en vej der med tiden kan skabe mere afstand mellem partnerne, når de sårer hinanden i kampens hede.

UNDGÅ AT GÅ IND I KONFLIKTEN NÅR DU ER TRIGGET

Så snart du mærker alarmklokkerne, vær opmærksom på om du er trigget. Føler du dig fanget i et gammelt velkendt mønster? Hvad er den aktuelle situation, brænder huset virkeligt eller er det falsk alarm? At være trigges af fortiden, kan føles virkeligt her-og-nu, så det kan være svært at skelne. Få ro I systemet inden du reagerer overfor din partner og tag chancen og vis dig selv. Sæt ord på det du virkelig har brug for inderst inde?

Og jeg siger ikke det er nemt.

INTENTIONEN

Insister på at forholde jer til hinanden, og gå ind i samtalen med en intention om at tale ud fra et roligt, autentisk og ‘voksent’ sted, hvor du kan blive i dig selv. I en trigget tilstand kommer vi ofte til at tale på – og ikke med og det er tæt på umuligt for den anden at lytte. Pludselig er det ingen der lytter efter og begge kæmper for deres eget.

For nogle kan det være en hjælp, at på forhånd aftale at skiftes til hhv. at tale og lytte. Det kan også virke beroligende med fysisk kontakt, fx at holde hinanden i hænderne imens og holde øjenkontakten. Uanset øger det muligheden for at parterne føler sig set og hørt. Og er det ikke det vi alle vil?

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).