volder@thepraxis.dk

BOOK TID

SKAL JALOUSI TÆMMES?

Mange par skaber sammen et forhold, der er så trygt, at de ikke i deres vildeste fantasi kan forestille sig deres partner med andre end dem selv. Sådan er det ikke, når jalousien raser, og der lurer farer bag ethvert hjørne.
Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Jalousi kan erobre et menneske og tilintetgøre enhver fornuft, når den slår gnister. Mange beskriver det som at være besat af en dæmon, som personen ikke selv har inviteret ind. At være jaloux er en voldsom skamfuld tilstand, der kan æde alt selvværd og være så altomsiggribende, at vedkommende til sidst ikke kan kende sig selv.

Jalousi bliver i det meste af verden opfattet som destruktivt og ødelæggende og skal for enhver pris holdes nede. Men det er en stærk kraft, der sjældent kan holdes nede. I virkeligheden opstår jalousi kun i forbindelse med kærlighed, når man er bange for at miste sin elskede. Dens mission er ren, nemlig at sikre parforholdets overlevelse, men viser sig ofte på destruktiv facon, og det mest mødte modsvar, ‘hvor er du latterlig og paranoid’, øger blot usikkerheden i personen selv og forstærker jalousien i parforholdet. Når man ikke bliver mødt i den følelse, men skal skamme sig over den.

Hvad ville der ske, hvis vi stoppede med at skamme jalousien ud? Hvis vi tillod dens eksistens og rummede dens rene ønske, nemlig troskab. Både at den, der er jaloux, sårbart erkender sin jalousi og italesætter den som noget naturligt, som personen ikke skal skamme sig over, og at den, der lever med en jaloux partner, kan støtte vedkommende og forsikre, frem for at slå igen. Jalousi vækker sjældent medfølelse, og smerten, som den, der er jaloux, oplever, bliver oftere mødt med kritik og latterliggørelse end med medfølelse.

Min tese er, at når jalousien ikke kan italesættes, fordi den er forbudt og ukorrekt, og personen ikke kan mødes i den følelse, forsøger den, der er jaloux, at gemme sine følelser, men de ligger i baggrunden og ulmer, til de ikke længere kan holdes nede, og jalousien eksploderer. Hvis jalousien bliver mødt, taget alvorligt og taget hånd om, vil den på sigt implodere. Når tvivlen forvandler sig til vished, har jalousien ingen næring.

AT LEVE MED EN JALOUX PARTNER

Den jaloux part tager primært sin vrede ud over sin elskede, som ofte vil ende med at føle sig som et offer for jalousien. Man kan som partner til en jaloux føle, at ens frihed bliver begrænset, og den jaloux part kun er ude på at eje en. Men paradokset er, at ingen ønsker at eje sin elskede. Vi ønsker, at vores partner hengiver sig frivilligt til os som den udvalgte, men det kan være voldsomt skræmmende at give plads til frihed.

Den part, jalousiens sigtekorn peger på, kan føle det som et overgreb og som frihedsberøvelse at blive kontrolleret og overvåget. Man skal gå på æggeskaller for ikke at vække den dæmon, man ønsker ad helvede til. Når vi tænker på jalousien som en ond kraft, slår vi igen. Det er ikke en nem balancegang at holde et uhyre nede, men sandheden er, at din partner nu en gang er jaloux, og det kan hverken tysses eller straffes væk.

Det vil i mange tilfælde være hjælpsomt at se jalousien som en dyb kærlighedserklæring, hvor din partner tvivler på, om den er gengældt. Kan du sikre din partner den tryghed, vedkommende har brug for? Også selvom det virker urimeligt. Alternativet er en lang slidsom kamp med dæmonen, eller at I går hver til sit.

Det er også væsentligt for den jaloux part, at man indser, at kontrol, hævn og vrede mod den elskede ender med at blive en selvopfyldende profeti. Nemlig at man mister det, man er så bange for skal forsvinde. Den elskede kan ikke holde til det i længden. Jalousien i sig selv er ikke den farlige side af dæmonen – det er ilden, den spyr mod partneren. Metoderne til at få vished, så tvivlen kan viskes væk, bør komme fra et mere sårbart og ærligt sted, hvor frygt og længsel bliver italesat rettidigt og uden skam. Ofte er vreden blot en måde at dække over sin skam på.

HVORFOR BLIVER MAN JALOUX?

Jalousi er en kompleks, indre forsvarsmekanisme, der skal sikre os mod sorgen, der er forbundet med at miste. Den kan ikke fjernes ved kontrol og overvågning af partneren. Det vil kun forstærke jalousien.

Jalousi kan være begrundet i reelle oplevelser som utroskab eller i usikkerhed og frygt for at miste. Den kan opstå pludseligt, eller du kan have den med dig i din rygsæk fra barndommen. Man er ikke født jaloux. Jalousi er tillært og er ofte forbundet med en følelse af mindreværd, og følelsen opstår kun, når der er kærlighed og frygt for at miste.

ER JALOUSI ALTØDELÆGGENDE?

Der er lige så mange parforhold, der går til grunde af modsatte årsager – for meget tryghed: Når forholdet er gået i dvale, og der ikke er mere på spil, og når dynamik, spænding og erotik er lagt på hylden sammen med kvartalsregningerne.

Jalousi kan være noget så opslidende og tvinge selv den stærkeste kriger i knæ. Særligt, når den skammes væk. Men der er bestemt også en kraft i jalousien, der kan holde parforholdets gryde i kog. Jalousi er ikke et passivt offer, der bare sådan uden videre overgiver sig. Den har kampgejst, passion, kærlighed, energi og erotik, som desværre nogle gange kommer til udtryk på en kejtet og uhensigtsmæssig måde. Men jalousien i sig selv er ren erotisk energi.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).