Parforhold og gættelege

parforhold-gætteleg

Nogle gange tror vi, at vi kender hinanden så godt, at vi ikke behøver tale sammen mere.

Har du også oplevet skuffelsen over, at din partner ikke lige opfylder dit ønske? Det kunne fx være dit ønske om, at din partner lige handlede på vej hjem, nu hvor du havde hentet ungerne – et ønske, du aldrig gav udtryk for, men som du tænkte, at han/hun nok kunne regne ud. ”Han ved sgu da godt, at jeg har brug for [indsæt behov], når jeg kommer hjem fra arbejde og lige har hentet ungerne”. Eller: ”Hun må da vide, at jeg synes, det er pisseirriterende, at [indsæt irritation]”.

Sådan hænger virkeligheden bare ikke sammen. Det er intet mindre end umuligt at gætte, hvad andre tænker, føler og har behov for. Vi kan antage, og når vi antager, kan vi tage grueligt fejl. Tænk, hvis din kæreste rent faktisk havde handlet på hjemvejen, men til røde bøffer, når alt, du havde lyst til, var fisk. Så er Fanden løs i Laksegade igen.

Selv hvis det var muligt at gætte, er det ikke en ønskværdig rolle at tage på sig, nemlig at skulle have ansvaret for hinanden og for at gætte hinandens ønsker og behov, og det kan skabe grobund for endeløse misforståelser og skænderier. Ikke hermed sagt, at det ikke er dejligt at overraske hinanden, men så ligger der også en helt anden motivation bag.

Dit behov, dit ansvar

Ansvaret for dine ønsker og behov ligger alene hos dig. Du kan bede om hjælp, og måske får du det, du har brug for, men du kan ikke forvente, at din partner kan eller vil gætte behovet, og da slet ikke, før du selv gør opmærksom på det. Har du brug for, at din kæreste handler på hjemvejen, er det blot at sige: “Jeg vil blive vildt glad, hvis du vil handle på hjemvejen, og jeg har helt vildt lyst til fisk i aften, gider du?”

Når vi selv tager ansvar for vores ønsker og behov og giver udtryk for dem, og når vi ved, at vores partner nok skal sige til, hvis der er noget, frigives der enormt meget energi i forholdet, da vi ikke længere skal bruge den på ”at regne den ud”.

I takt med at kommunikationen bliver mere personlig, bliver vi også både bedre til at mærke vores egne behov og give udtryk for dem og bedre til at lytte til vores partner.

Længes i efter nysgerrighed og at tale sammen? I kan læse meget mere om parterapi her.

Jeg hedder Cirkeline og er certificeret parterapeut og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi)

Book tid her