volder@thepraxis.dk

BOOK TID

OPFØR DIG ORDENTLIGT I PARFORHOLDET!

En sætning de fleste nok hader og husker fra barndommen. Og en sætning vi selv er ansvarlige for som voksne i parforholdet.

Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

At opføre sig ordentligt, er nødvendigt i parforholdet. Både i ønsket om kærlighed, men også for at undgå at sidde fast i en rolle, hvor det kan være svært, at se sig selv i øjnene

Jeg oplever mange par i parterapi, der taler til hinanden i en tone der både er voldsom hård og sårende. De elsker hinanden, men de gør hinanden (og sig selv) ondt. Det er sjældent hvad de ønsker, snarere tværtimod. Men de aner ikke hvad de skal gøre anderledes.

HVORDAN ENDTE DET DÉR?

Ofte kommer de i parterapi, med ønsket om at blive bedre til at kommunikere og om at blive forstået. Men det er sjældent selve kommunikationen der er problemet. Det er snarere alt det de ikkekommunikerer og måden de taler til hinanden på, der er problemet.

Ofte er det på baggrund af, at den ene eller begge parter (en eller gentagne gange) f.eks.:

De er ofte overvældet af følelser og kan ikke styre deres reaktion. De føler sig fanget i afmagt og søger forståelse fra den anden. Men når kommunikationen er ladet med angreb og forsvar, er der ingen dialog eller udveksling, og ingen der hører hvad den anden siger. Selv når de ikke siger noget, og rummet er fyldt med larmende tavshed, taler det nonverbale sit tydelige sprog.

ALT DET DE IKKE SIGER

Det eneste de ikke kommunikerer, er hvad de i virkeligheden savner. Jeg savner at føle mig vigtig for dig, for du er vigtig for mig. Sårbart, kærligt, empatisk og respektfuldt.

Parterne oplever ofte, at den eneste måde de kan bevare deres værdighed på, er ved at tale hårdt til den anden.

De finder det ofte rimeligt, og som den eneste måde at blive hørt eller taget alvorligt på i forholdet. Og nogle giver den anden ansvaret for egen reaktion. Det er din skyld jeg reagerer som jeg gør. Men de kan sjældent holde sig selv ud, og er i virkeligheden ofte enten flove eller skamfulde over den måde de reagerer på. De kan ikke kende sig selv, og de aner ikke hvordan de kan lade vær.

Selvom det kan synes som et voldsomt knæk på stoltheden eller som dybt urimeligt, har du altid muligheden for at vedkende dig, og stå ved dit savn. Også selvom du ikke kan få det, så er det jo stadigvæk det du savner. Det gør dig ikke til uværdig. Bare ærlig, modig og autentisk.

SÆT DIG SELV FRI

Du er også fri til at tage ansvaret for din reaktion, hjem til dig selv igen. Din partner kan faktisk umuligt få dig til at reagere på bestemte måder. Vedkommende kan trigge dig eller gøre noget der kan vække følelser i dig, men det er altid dit valg og ansvar, hvordan du vil reagere på det. Du behøver altså ikke at lægge magten i din partners hænder, og være fanget i afmagt. Men kan sætte dig selv fri, når du kan rumme dine følelser, og evt. acceptere dem eller handle på dem, på en måde hvor du behandler dig selv værdigt og omsorgsfuldt.

Det er ikke altid ‘bare lige…’ og ofte forbundet med, at kunne styre sin trang til at reagere på automatpiloten. Men det kan sætte dig fri, så du ikke behøver at sidde fast i afmagten.

Er det umuligt at indlede en ligeværdig dialog med din partner, fri for skjulte agendaer eller indgå i en forhandling; Sårbart, kærligt, empatisk og respektfuldt, kan du altid forholde dig til din partner, som den vedkommende er, og vil byde ind med i forholdet. Du kan acceptere vedkommende, eller du kan vende dig om og gå. Du behøver ikke sidde fast i kampen om at overbevise hinanden om, hvem der er forkert.

HVAD ER MENINGSFULDT FOR DIG?

De fleste sidder imidlertid fast, fordi de hverken kan acceptere, at der er noget de ikke kan få, eller er parate til at gå fra forholdet. De forsøger i stedet den umulige opgave at overbevise eller ændre den anden, og så sidder de fast der og får hverken fugl eller fisk. Ydermere med oplevelsen af, også at miste sig selv.

Du kan ikke overbevise den anden og den anden er heller ikke forkert. Det er en på forhånd tabt og opslidende kamp, der blot tærer på energi og livsglæde, og en befrielse for de fleste, at komme ud af. Men du er fri til at acceptere vilkåret med din partner, og du er også fri til gå din egen vej, hvis det ikke er meningsfuldt for dig at blive. Eller du kan samle mod til at nærme dig vedkommende kærligt, sårbart og selvafslørende. De fleste der bliver behandlet kærligt, forstående og respektfuldt, behandler også kærligt, forstående og respektfuldt tilbage igen. Når du viser din partner at vedkommende er betydningsfuld for dig, vil du med stor sandsynlighed også blive betydningsfuld for vedkommende. Hvis ikke, så kan du som minimum behandle dig selv betydningsfuldt, ved at tage ansvar for dine egne behov og reaktion.

MERE AF DIG – IKKE MIDRE AF DIG!

Vil du møde din partner på en anden måde, så vær opmærksom på din andel af den onde cirkel, i stedet for blot at betragte din partners fejl og mangler. Find den bedste side af dig frem igen, der hvor du har det bedst med dig selv.

Uanset om vedkommende er tåbelig, tarvelig eller urimelig. Mærk glæden, empatien og nysgerrigheden. Vær i kontakt med de sider af dig, der gør dig glad og den du er stolt af, at identificere dig med.

Du er dig, uanset hvordan din partner opfører sig eller hvad vedkommende kan byde ind med. Og hvis han/hun ikke vil dig som den du er, så er du i det mindste mere af dig selv og har ikke lade dig blive mindre af dig selv.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).