Når konflikterne kører i ring

Konflikter-I-Ring

Når skænderierne for alvor tager til og ruller sig ud i tide og utide, blot én af parterne laver det mindste fejltrin, har konflikterne fået lov til at bygge sig op i en sådan grad, at de fleste par ikke engang ved, hvad skænderiet handler om mere.

Skænderiet begynder med en diskussion om det konkrete fejltrin, men ender hurtigt med at køre i ring, hvor de samme gamle sager og frustrationer bliver vækket til live og bragt på banen for 117. gang. Hurtigt er begge parter fyr og flamme, men det er i de færreste tilfælde, at parterne ved, hvad de skændes om.

Det bliver blot den samme diskussion om og om igen. Gammelt bevismateriale mod vores partner – som vi nøje holder regnskab med – bliver hevet frem. Det bevismateriale, der dømmer ham/hende som den urimelige, hensynsløse, egoistiske eller forkerte i forholdet. Og føler vi os heldige, kan vi føje nyt bevismateriale til listen, og så kan det nærmest føles som endnu en sejr i kampen om, hvem der flest minuspoint. Ha! Jeg fik dig!

Vi kommer aldrig rigtigt over på den anden side eller ned til det underliggende problem, hvor vi kan finde en løsning på konflikterne. I stedet ender begge med at gå fra arenaen, som sårede gladiatorer, hvor ingen fik det, de kom efter. Deres rustning blev blot en smule tykkere, og afstanden mellem dem en smule større.

Mange kampe handler om at fastholde hinanden i illusionen om, at grænsen mellem dem er ophævet, og at de er ansvarlige for hinanden. Hos andre par er grænsen mellem dem meget rigid. Ofte viser det sig ved, at begge parter har besluttet sig for at lukke ned for deres sårbarhed og åbenhed i konflikten. Du skal ikke tro, du kan såre mig! Vi kan afvise hinanden med kritiske bemærkninger og med vores tunnelsyn – vælger KUN at se på vores partners fejl og alt det, han/hun gør forkert.

Forholdet kan blive rasende polariseret. Når vi har det godt, er det vidunderligt – vi elsker hinanden og kan ikke undvære hinanden, men så snart en konflikt er under opsejling, bliver alle de kærlige følelser pludselig som sorte skyer af afsky og modvilje. Det slider naturligvis ikke kun på forholdet, men også på ens egen livsglæde. Det er opslidende og udmattende, og alligevel vil vi kæmpe videre, for vi vil for alt i verden ikke give op og tabe ansigt. Vores partner skal ikke have ret, og jeg bliver ved, til den er fattet hos modparten.

Har I brug for at komme fri af de gentagne konflikter? I kan læse meget mere om parterapi her.

Jeg hedder Cirkeline og er certificeret parterapeut og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi)

Book tid her