Mod til at vise sig selv i parforholdet

Sårbarhed parforhold

Det der bliver sagt: Skrid med dig
Det der længes efter: Kom og hold om mig

Jeg møder mange par i klinikken, der kommer fordi de ikke kan mærke hinanden mere.

Tonen mellem dem er ofte blevet hård, rigid og kølig, men bag skjoldet ser jeg to parter, der føler sig ensomme og længes efter hinandens nærvær og kærlighed. De længes ofte efter at blive holdt om, og mærke at de betyder noget for hinanden.

Når først luften imellem dem er fyld af kritik og hårde ord, kan intimitet og tryghed ganske enkelt ikke gro. Det er blevet den nye måde at være sammen på. Så det kan virke voldsomt risikabelt at vise sig selv, og vise sin længsel, hvis der blot forventes en afvisning. Men sagen er, at de ikke bestiller andet end at afvise hinanden (og sig selv). Forskellen er bare at den ene er autentisk og den anden sidder fast.

Men hvem skal så begynde?

Den modigste, der først tør være autentisk og vise sig selv. Eller den der har besluttet sig for ikke at ville sidde fast i dette mønster mere. Med mod og vilje kan det ofte lade sig gøre, og det er som regel bare én af jer, der skal skifte den kritiske tone ud med en kærlig, og den anden vil følge med. Måske hurtigere end forventet.

Mange af de par jeg møder har siddet fast i flere år. Den ene vil ikke tage chancen og vise sig selv, før den anden har har taget chancen – og sådan holder de sig selv (og hinanden) fast i konstante afvisninger.

Der bliver større og større afstand imellem dem. De sidder ofte ensomme på deres egen øde ø, og begge bange for ikke at være tilstrækkelige, eller elsket. Men når vi tør vise vores sårbarhed og hvad vi længes efter vi nærmere os selv. Og når vi er nærmere os selv, så kan vi også nærme os hinanden.

Tør du tage chancen og vise din partner at vedkommende er betydningsfuld for dig?

 

Jeg hedder Cirkeline og er certificeret parterapeut og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi).