volder@thepraxis.dk

BOOK TID

MIN KÆRESTE ER JALOUX

Jalousi kan være kvælende for begge parter i parforholdet

Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Der kan være begrundet jalousi, hvor din kæreste har brudt din tillid, evt. ved at være utro, og der kan være jalousi i parforholdet, der dukker op uden ydre årsag. Sidstnævnte handler oftest om lavt selvværd eller tidligere svigt, evt. fra barndommen. Jalousien er ubeskrivelig pinefuld, både for den, der er jaloux, og for den part, der lever med en jaloux, den kan æde jer begge op indefra.

Jalousien bygger på angsten for at miste, og det, den jaloux part allermest frygter at miste, kan smuldre mellem hans/hendes hænder, fordi jalousien er destruktiv og kvæler parforholdet. Det bliver selvforstærkende, da det igen bekræfter den jaloux person i, at yderligere kontrol er nødvendig for at holde fast i forholdet.

Mange, der er jaloux, har en oplevelse af, at jalousien er ude af deres hænder. De er i deres følelsers vold, og der er intet, de kan stille op. Det er ikke deres skyld, så derfor kan de ikke stilles til ansvar for denne smertefulde tilstand.

DEN JALOUX PART

Den jaloux part forsøger ofte at kontrollere og besidde sin kæreste, og de kræver partnerens fulde tilstedeværelse og nærvær, ja, de forventer en form for symbiose med vedkommende. Der er ikke noget udefra i denne verden, der må komme imellem dem, og når den anden part vælger f.eks. at ses med nogle venner eller veninder en aften, kan den jaloux part blive så desperat, at han/hun for alt i verden vil forhindre det, og næsten alle kneb gælder. Kan han/hun forhindre det, kan det opfattes som et bevis på, at han/hun er elsket, og vedkommende kan slappe af – et øjeblik. Ligeledes kan den jaloux part opfatte det sådan, at han/hun ikke er elsket, eller føler sig nedprioriteret og afvist, hvis det ikke lykkedes.

Det er en voldsom uværdig følelse for begge parter, for ingen ønsker at kræve eller blive krævet sin kærlighed. Kærlighed kan kun gives og modtages frivilligt, ellers er det ikke kærlighed. Jalousien bliver ofte en forhindring for, at kærligheden kan leve.

Den, der er jaloux, kan i sin afhængighed og sin frygt for at miste blive ond og sige modbydelige ting til sin kæreste. Det kan være voldsomt sårende og enormt svært at udholde for den part, der ikke er jaloux, og som måske ikke forstår den mistillid, den anden oplever. Den part, der ikke er jaloux, kan opleve, at hans/hendes frihed langsomt bliver frarøvet, og så står vedkommende pludselig i valget mellem at miste dén, han/hun elsker, eller sig selv.

HVAD KAN JEG GØRE SOM JALOUX?

De destruktive handlinger fra den jaloux part, er med stor sandsynlighed ikke drevet af et ønske om at gøre nogen ondt eller ønsket om at ødelægge forholdet som en selvopfyldende profeti. Det er drevet af frygten for at miste, og ofte på grund af en handling fra fortiden og/eller et svækket selvværd.

At være jaloux er heller ikke en ønskværdig tilstand at være i, snarere rædselsfuldt. Min overbevisning er, at langt de fleste, der er jaloux, ville ønske, at de kunne slippe ud af det, men de er samtidig rædselsslagen for at slippe grebet, miste kontrollen af frygt for at miste deres elskede.

For at komme ud af sin jalousi er det nødvendige, første skridt at erkende sin jalousi. Man skal erkende, at man netop er ved at miste det, man er allermest bange for at miste, når man er i sine følelsers vold. Så den jaloux part skal være villig til forsigtigt at prøve at give slip, og her kan det være en god idé med en åben snak parterne imellem. Hvordan I f.eks. kan støtte hinanden i denne proces?

I terapi kan man arbejde både individuelt med den jaloux part, eller i parterapi. Fokus vil være på, hvad man som jaloux kan gøre for at afhjælpe det, ligesom du/I også vil få en øget opmærksomhed på, hvad der ligger til grund for jalousien.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).