volder@thepraxis.dk

BOOK TID

LÆNGES I TILBAGE TIL DET PARFORHOLD, SOM ENGANG VAR?

Det, der var kan vi ikke få tilbage. Men vi har indflydelse på, hvordan vi gerne vil have det nu, og hvad vi vil byde ind med.
Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Savner I tiden, hvor I sammen kunne gemme jer under dynen en hel weekend og gå på opdagelse i hinanden. I var umættelige efter både den fysiske kontakt og den mentale nærhed. Hvordan var du som barn? Hvem var din første kæreste? Nysgerrigheden efter hinanden kendte ingen grænser, og I følte jer begge både set og hørt, og ikke mindst betydningsfulde i hinandens selskab. I glemte alt om tid og sted, og livet var nemt og meningsfuldt. Så længe, I havde hinanden, kunne verden bare komme an. Pludselig rammer hverdagen, og de første skænderier udspiller sig. Gamle mønstre og forsvarsmekanismer kommer op til overfladen, og man begynder at drosle ned for sin hengivenhed og sårbarhed.

Kærligheden bliver pludselig betinget, og der bliver stillet krav. Ofte krav og ønsker, der ikke bliver sat ord på, men som den anden skal gætte sig til eller læse mellem linjerne. Det er naturligvis en leg, der tit går galt, og som ender i sorg og skuffelse, og pludselig er spillereglerne ændret fra ’du betyder alt for mig’ til ‘så meget betyder du altså heller ikke for mig’. Og det bliver ofte den nye måde at være sammen på.

LEGEN, LETHEDEN OG DET SPONTANE FORSVINDER

Pudekampen i soveværelset er skiftet ud med et køligt ‘godnat’, før begge parter vender ryggen til hinanden og lægger sig til at sove. Den hyggelige tid med god rødvin, fnis og flirt, mens I lavede mad sammen, er blevet til en sur pligt og et regnskab om, hvem der oftest laver mad, eller en irritation over, hvordan den anden altid ødelægger retten. Og de dybe blikke fyldt med begær er nu fyldt med bebrejdelse – måske endda afsky?

Mange af de par, der kommer i min klinik, længes voldsomt efter den intimitet og nærhed, de oplevede i starten af deres forhold. De føler sig ensomme og er fanget i en smertefuld rolle, hvor ingen vil give sig, og som de ikke kan komme ud af. De har en forudindtaget forventning om, at den anden vil afvise ethvert forsøg på intimitet, så de pakker deres længsler og sårbarhed ind i vrede og frustrationer og venter på, at den anden tager initiativ.

Den fastlåste opfattelse af hinanden bliver ofte, at det er den andens ansvar og/eller skyld, at det er gået, som det er. Og det er netop i den opfattelse, det hele kan virke håbløst og uoverskueligt. Parterne oplever selv, at de har kæmpet hårdt og strakt sig så langt for den anden, at der ikke er mere at give af. Men sandheden er ofte, at ingen af dem har kigget indad og undersøgt, hvad de selv vil byde ind med, og hvordan de selv kan tage ansvar for deres relation og parforhold.

KAN VI NØJES MED AT ELSKE DELE AF EN PERSON?

Når vi elsker, ser vi den anden som den mest vidunderlige person i verden. Ikke forstået sådan, at alt ved personen er perfekt. Vi sætter pris på ting, vi normalt ikke ville, og resten accepterer vi, tolererer eller ignorerer.

Når vi går ind i et parforhold, bliver vores ‘vi’ en del af vores egen identitet. Derfor er vi også yderst opmærksomme på vores partners ‘fejl’ og er om nogen kritiske over for hinanden. Hvis vores elskede opfører sig tåbeligt i andres påhør, kan vi blive så pinlige eller skamfulde, som var det os selv, der har opført sig tåbeligt. Vores partners opførsel sætter vores egen identitet på spil, og i andres påhør kan vi ikke vende det blinde øje til og lade som om, den tåbelige opførsel ikke eksisterer.

Der er altså årsager til, at jeg elsker netop dig – dine egenskaber og karaktertræk, det, du beriger mit liv med, og den fælles historie, vi har. Årsager, der ikke altid kan sættes ord på og kan ligge i spændet fra overfladiske årsager til så komplekse, at vi måske ikke engang er opmærksomme på dem.

Jeg elsker altså ikke dine forvaskede joggingbukser, eller at du aldrig kan sætte varerne i køleskabet, uden at det ligner, at du har kastet dem ind. Men jeg accepterer det. Det er en del af dig, og du er den, jeg elsker. Og min kærlighed er ikke ubegrænset.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).