Jeg kan ikke overskue min hverdag?

Psykoterapi København

Vi skal være perfekte! Vi skal overkomme det hele og takke “ja” til alt der lander i vores skød! Og samtidig skal vi stråle stærkere end solen af både glæde, naturlighed og overskud bag vores perfekte hud

Tirsdag eftermiddag på kontoret og du er ved at færdiggøre årets rapport. “Pliiing” siger det fra din mail, og en lille synlig notifikation dukker op, hvis nu du ikke hørte den lige før. I samme øjeblik lyder der et “diiing” fra din telefon og en sms tikker ind fra din søster, som vil høre, om hun må komme forbi i aften. Du åbner mailen fra før, og mens du er ved at åbne den, dukker der en ny op “pliiing”, og ind kom en besked fra forældreintra “husk gymnastiktøj i morgen, vi har idrætsdag i 7C”. I samme øjeblik begynder kollegaen overfor at fortælle om hendes aften i går. Og det du i virkeligheden var i gang med, er nu langt væk fra din opmærksomhed.

Vi er bange for at gå glip af noget, og for at sakke bagud. Vi skal nå det hele og gerne før deadline. Det vi leverer skal også gerne være bedre end det, der er efterspurgt. Vores egen forventning til vores “perfekte” liv og os selv som supermennesker, superkollegaer, supermødre- og fædre og drømmekærester tillader ikke, at der er noget i denne verden vi ikke kan overkomme, så hvordan skulle vi dog kunne sige “nej, det kan jeg ikke overskue lige nu?” uden at føle at vi fejler? Vi er fanget i hamsterhjulet og drøner rundt i et helt urimeligt tempo, dag ud og dag ind.

Stress kan udløses af flere årsager, fx dårligt arbejdsmiljø, skilsmisse, og generel usikkerhed til livets retning, men ofte er det fordi at vi har alt, alt for mange bolde i luften, og at vi ikke giver os tid til at lukke ned og grounde os selv. Vi lytter ikke til signalerne som vores egen krop udsender, og vi har ingen føling med “hvordan har jeg det egentlig?”. Det eneste der tæller, er at nå det hele. Og Gud nåde og trøste den der fortæller os, at vi virker stressede, for de har jo tilsyneladende ingen anelse om, hvordan tingene foregår i det virkelige liv. Vores liv bliver planlagt fra morgen til aften, og vi planlægger os ud af stressen. Hvis vi nu bare får lidt mere kontrol…

Men hvad ville der lige ske hvis vi lukkede ned? Hvis vi iklædte os en mere laid back mañana attitude og lod mail være mail til i morgen? Vi kan ofte slet ikke tænke tanken uden at panikke og katastrofe associationer er det naturlige næste. Stressen har fået så godt et greb i os, at vi ikke kan styre det mere.

Det er fint at der er ekstra pres på i perioder; faktisk er det svært som arbejdende børnefamilie at undgå. Faren opstår først når vi er stressede for længe og det bliver en del af vores liv. Når alt vi gør bliver halvhjertet og distanceret, og det meste bare er noget der skal overstås. Vi engagerer os ikke mere, nærværet – til dig selv og dem du holder af – er forsvundet og det skarpe og intense fokus er skiftet ud med det store kontrollerende helikopterblik.

Ofte vil vi opleve en eller flere symptomer:

 • Du bliver stresset af at tænke på din kalender, alt hvad der står i den er vigtigt
 • Du forsøger at overkomme mere og mere
 • Du får aldrig rigtig tid til det du vil
 • Dit liv er blevet mere pligt end lyst
 • Du skal have kontrol og panikker hvis du mister den
 • Du har ikke overskud mere
 • Du bliver ofte irritabel
 • Du har svært ved at finde ro
 • Du har søvnproblemer
 • Du føler dig ensom og tom
 • Du føler ikke at du er tilstede nu og her
 • Du har ingen fornemmelse af dig selv og hvordan du har det
 • Du passer ikke på dig selv

Vi har hørt det 100 gange før og jeg håber vi kommer til at høre det mindst 100 gange til, for det er ingen hemmelighed at stress er meget, meget ødelæggende. Vi knækker simpelthen sammen af det, og det kan blive et både alvorligt og meget langt sygdomsforløb, med både depression og angst. Mange helt må opgive sit liv som det var før og fx skifte arbejde eller branche.

Desværre er dem der i forvejen er stressede, sjældent dem der kan mærke at de allerede har stress, for de mærker ikke sig selv. Omvendt er stress heldigvis ikke noget der bare lige kommer på en nat, så der er tid til at stoppe op i tide, hvis du mærker nogle af ovenstående symptomer.

Nu har du givet dig selv tid til at læse denne artikel, måske du kan give dig selv 5 minutter mere, til at mærke efter “Hvordan har jeg det egentlig?”

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.