volder@thepraxis.dk

BOOK TID

KÆRLIGHED OG AFHÆNGIGHED

Vejen til kærlighed er ved at erkende og turde vise sin egen sårbarhed.
Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Det er ganske simpelt umuligt at gå ind i en kærlighedsrelation, uden at det er forbundet med sårbarhed. Du stiller dig et sted, hvor du risikerer at blive såret. Hvor du lader den anden påvirke dig i en grad, som ingen andre i voksenlivet kommer i nærheden af.

Kærlighedsrelationen er voldsomt kompleks og en af de mest betydningsfulde relationer vi har som voksne mennesker. Det bliver åbnet op for de dybeste følelser, og vi kommer i kontakt med gamle sår og traumer der bliver aktiveret og genspillet. Der er meget på spil, meget at vinde og endnu mere at tabe.

Du kan forsøge at undgå at komme i kontakt med sårbarheden, ved at holde den anden i en armslængde, eller stå med et ben inde i forholdet og det andet udenfor. Du bruger måske alverdens mulige og umulige kneb og strategier, der kan synes som, at du beskytter dig mod den anden. Men ofte fastholder du dig blot i en gammel forsvarsmekanisme og mærker afstanden og ensomheden mellem jer. I kommer ikke helt tæt på.

FORSVARSMEKANISMER

Det er i sagens natur nogle gange klogt at beskytte sig, og ikke altid en dårlig strategi, men er den reguleret til dit nuværende forhold, og den risiko der er forbundet med at være i det?

Går forholdet i stykker, vil der naturligvis være en sorg. En sorg vi uundgåeligt vil møde i livet, men som også kan gøre os til hele og mere erfarne mennesker. Sorgen over den tabte kærlighed, minderne, de tabte drømme I havde, tabte relationer, måske splittelse af familien, en ny hverdag og tabet at et livsvidne. Den sorg vil mange helst undgå og forsøger at beskytte sig imod, men også en sorg vi må risikere i kærlighedens navn.

Men ofte kan et brud føles endnu mere uoverkommeligt, hvis kærligheden også er forbundet med afhængighed. Den måde vi første gang lærte at elske på som helt små, var tæt forbundet med afhængighed. Blev vi ikke elsket tilbage, ville vi ganske enkelt ikke overleve. Omend det var en anden kærlighed end den erotiske i voksenlivet, forveksler vi ofte kærlighed med afhængighed.

AFHÆNGIGHED

I en kærlighedsrelation er vi til en vis grad afhængige af hinanden, men det er ikke en afhængighed der sikrer os overlevelse. Det kan imidlertid føles sådan ved et brud. Livet bliver meningsløst, den dybe eksistentielle ensomhed melder sig, og det kan føles som om livet slutter, uden den anden.

De gamle overlevelsesinstinkter der fortæller os at vi er afhængige af den anden for overlevelse, bliver vækket til live (særligt ved et pludseligt brud ud af det blå). Kroppen kan, typisk i starten af bruddet reagere helt fysisk, med at gå i en choktilstand og panik, og måske du endda føler dig lille og hjælpeløs. Det er hele dit system der kæmper for overlevelse.

Det er for de fleste umuligt at skelne imellem hvad der er hvad, midt i et kaos og en mulig livskrise. Men det kan for nogle være en hjælp at skelne imellem, hvad der er gamle sår og traumer der skriger efter overlevelse, og hvad der er det aktuelle tab og sorg. De føles begge lige virkelige i situationen, men der er stor forskel.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).