Kærlighed er også at VILLE være kærlig

Vi er ikke kærlige

Går du også bare og venter på, at din kæreste viser sin kærlighed?

I mange parforhold går begge parter og venter på, at den anden udviser noget mere omsorg og kærlighed, og ventetiden kan være en kølig og fjern affære, der kun efterlader os ensomme og nedtrykte. Nogle par er kommet så langt væk fra deres valg om at elske hinanden, at de begge stædigt har besluttet sig for, at de ikke vil yde eller ofre mere for forholdet. I hvert fald ikke før den anden gør det, for det skal være ‘lige’ og retfærdigt.

Tiden går med at holde hinanden som gidsler, og afstanden mellem dem bliver større og større. De bliver mere og mere frustreret på hinanden, og det eneste, de ser, er, hvad den anden ikke gør. Tanken om, at de selv kan gøre noget for at komme tættere på, er for fjern. De er begge efterladt magtesløse i en magtkamp, der kan være svær at komme ud af. Det er et uhensigtsmæssigt mønster, der begge bunder i samme ønske: at føle sig elsket.

Så hvorfor er det så svært at vise din partner den kærlighed, han/hun (og dig selv) ønsker? Ofte er det, vi savner, jo det, vi selv mangler at give, og kærlighed er også det, vi gør, nemlig kærlige handlinger. Kærligheden er et valg. Et valg om at ville have et kærlig forhold til hinanden og sørge for selv at være den kærlige person, som vi ønsker i vores partner.

Det kan være meget svært at nærme sig et menneske, der udstråler ”hold dig væk”, og hvis begge parter går rundt og er ukærlige og fjerne, kan mønstret være svært at bryde. Når man erkender, at man selv er med til at skabe dette mønster, er man nødt til at være den, der tager skeen i den anden hånd og gør noget andet for at bryde mønstret. Og hvorfor overhovedet overlade ansvaret for dit humør og din livskvalitet i hverdagen til din partner, når du selv kan vende billedet? Der er ingen, der er blevet lykkeligere af at gå og vente i frustration, og halvdelen af ansvaret er trods alt dit eget.

Hvad kan I gøre, hvis I er fanget i dette mønster:

  • Lad være med at vente på din partner, når du selv kan skabe forandringen i dag.
  • Slip magtkampen, og se jeres forhold i et større perspektiv end kun dit eget.
  • Husk på, at det også handler om at give noget af det, du selv ønsker at få.
  • Din partner kan ikke gætte, hvad du har brug for. Du må selv være med til at give udtryk for det.
  • Mød din partner, og tag en ærlig snak om, hvad der sker mellem jer – og gør det uden at angribe.
  • Hold fokus på, hvad I ønsker nu og fremadrettet. Bebrejdelser, der hører fortiden til, gavner sjældent det, I vil opnå.
  • Er der noget fra fortiden, der spiller en rolle, så tal om, hvordan det kan løses, i stedet for at bebrejde og placere skyld.
  • Husk på, at I er to om at tage ansvaret for jeres forhold.

Overvejer du/I at tale med en parterapeut eller en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og har flere efteruddannelser i parterapi. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.