volder@thepraxis.dk

BOOK TID

JALOUSI I PARFORHOLDET

Jalousi i parforholdet er noget, de fleste har oplevet i større eller mindre grad

Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Jalousi i parforholdet kan være en flygtig følelse, når vi for et øjeblik bliver opmærksomme på, at vi kan miste nogen vi holder af, og vi gør os ekstra umage fra tid til anden. Men jalousi kan også være en stærk, altopslugende og invaliderende følelse, der kan fylde hele ens verden med skam, vrede, sorg og frygt. Det er et alvorligt – og ofte ensomt – et problem for mange, der kan fjerne al ens livsglæde.

Jalousien i parforholdet kan opstå af mange forskellige årsager, og der er sjældent to ens grunde. Det er en følelse, der udspiller sig i angst for at miste noget, og den bygger ofte på ens egen usikkerhed eller lavt selvværd. Den kan bl.a. opstå i et parforhold, mellem venner/veninder, kollegaer og søskende.

De fleste der oplever den, har svært ved at erkende at de er jaloux. Ofte gør de deres partner ansvarlig for jalousien, at det er deres skyld, og at det er begrundet. Desuden opleves jalousi i parforholdet ofte skamfuldt og er forbundet med tabu, så det kan være svært for parterne at have en dialog omkring emnet.

JALOUSI

Jalousien i parforholdet vil ofte, når den udspiller sig, føles som begrundet for den jaloux part. Han/hun er altså i øjeblikket overbevist om, at det er partneren, der har fremkaldt denne angst, og at den er begrundet og rimelig. Det er partnerens uhensigtsmæssige handlinger, der giver god grund til bekymringer.

Når der er faldet ro på igen, kan den jaloux part måske godt se, at det ikke er alle handlinger, der er lige rimelige. Det gør ofte det at være jaloux til noget skamfuldt, og det gør ikke noget godt for selvværdet, da vedkommende bliver en version af sig selv, han/hun ikke selv bryder sig om. Den kontrollerende – og måske vrede – adfærd gør, at de fleste ikke føler sig værd at elske, og så bliver selvforstærkende. Den jaloux part oplever måske gang på gang at såre sin kæreste, når vedkommende ikke bliver mødt med forståelse.

Den anden part i forholdet føler sig frihedsberøvet og finder sig hele tiden i en situation, hvor vedkommende skal redegøre og forklare sig selv. Det kan være som at slå i en pude at skulle trænge igennem jalousien, og begge parter ender som regel med ikke at føle sig set eller hørt.

JALOUSIEN KOMMER INDEFRA

Jalousien i parforholdet kommer indefra og bunder ofte i en indre usikkerhed. Det er sjældent noget, kæresten gør, der fremkalder jalousien, men det er ofte kæresten, det går ud over, så følelsen er opslidende for begge parter i et forhold. Den jaloux-ramte part kan være så meget i sine følelsers vold, at det kan være svært at give udtryk for det, vedkommende føler, på en rolig og hensigtsmæssig måde, og det kan være svært og skamfuldt at bede om hjælp. Partneren må i stedet lægge bånd på sig selv og sin egen frihed for ikke at fremprovokere et voldsomt skænderi, og forholdet vil ofte blive præget af konfrontationer og heftige skænderier, hvor begge parter kæmper for deres. Den jaloux part kan blive kontrollerende og vil forsøge at begrænse sin kæreste og holde ham/hende som gidsel for at undgå den usikkerhed, der er forbundet med jalousien. I de fleste tilfælde ender det med, at forholdet går i opløsning – dvs. jalousien bliver en selvopfyldende profeti.

ER DU JALOUX?

Du er hverken syg, ødelagt eller skør. Jalousi er en ren følelse der bunder i angsten for at miste, eller ikke at slå til. Det er måden du reagerer på der kan være ødelæggende for dit parforhold. Din jalousi er dit ansvar, og når du erkender følelsen, kan du vælge at arbejde med det. Bl.a. ved at øge din opmærksomhed på hvad du gør ved din kæreste, og hvad du gør ved jeres parforhold og relation.

HVAD KAN I GØRE VED JALOUSI I PARFORHOLDET?

Jalousien er et fælles problem i jeres forhold, og I kan støtte hinanden ud af den, hvis I begge er indstillet på at arbejde med det. Det skal ikke ske på en måde, hvor det er de kontrollerende og begrænsende regler, der styrer forholdet, men hvor det bliver bygget på et fundament af tryghed og tillid. En større opmærksomhed på, hvad begge parter oplever og føler, og en gensidig forståelse for hinanden. Så jeres valg bliver af lyst, ikke dikteret af jalousien. Hvad kan I gøre for at hjælpe hinanden?

Mange, der er jaloux i deres parforhold, oplever, at følelsen er ude af deres hænder. De kan simpelthen ikke styre den eller gøre for det. Her må du tage styringen og erkende, at din jalousi er din alene. Måske kan du undersøge, hvad den handler om, og tale åbent med din kæreste om det, så I sammen i jeres parforhold kan få en fælles forståelse for, hvordan du bedst kommer videre, og hvordan han/hun kan hjælpe dig på vej. Og naturligvis også, hvordan du kan finde tilliden til dig selv og din kæreste igen – han/hun har trods alt valgt dig helt frivilligt og er der endnu.

Erkendelsen begynder hos dig selv.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).