Hvordan går det med jeres sexliv?

Sexliv i parforholdet

Hånden på hjertet: Hvornår har I sidst prioriteret tid til sex?

I en performancekultur, hvor det hele ofte skal være ‘korrekt’ og kontrolleret, er der sjældent plads til spontanitet, lyst og leg. Vi stræber efter en perfekt udgave af os selv, og det synes, at vi aldrig bliver helt tilfredse. Det kan hele tiden blive lidt bedre. Så et ønske om mere tid i hverdagen er nok noget, de fleste par kan nikke genkendende til. Særligt børnefamilierne.

Karrieren skal plejes, den tonede krop skal trænes, køleskabet skal bugne af grønt og økologisk. Vi tager til fodboldtræning med den yngste og læser lektier med den ældste, hunden skal luftes, og måske der også er et skolebestyrelsesmøde. Når der er sagt tak for mad, skal køkkenet ryddes, ungerne puttes, og vasketøjet hænges op. Endelig er der tid til sofa og sociale updates på mobilen, hvorefter flertallet er faldet omkuld inden 30 min. Vi kan ikke overkomme mere.

Mange prioriterer det praktiske

De fleste har struktureret deres hverdag på en måde, så det bliver de rationelle og praktiske gøremål der bliver prioriteret, frem for det lystbetonede. Hvordan skal vi finde plads til sex og intimitet, når der hele tiden liiiiige er noget i vejen, noget der er lidt vigtigere, eller en af jer ikke lige har overskud til det (igen)?

Tid til sex dukker ikke op af sig selv på magisk vis. Det er noget, der skal prioriteres.

Det er for de fleste meget nemt at pege på årsager til, hvorfor sex bliver umuligt eller besværligt. Børnene kan høre os, jeg er for træt om aftenen, der er lige noget arbejde, eller vi skal lige have ryddet op i køkkenet. Langt nemmere end at finde på løsninger til, hvordan I kan give jer selv mere tid til intimitet. Gå ud på badeværelset, hvis børnene kan høre jer i sengen. Stå op en time før om morgenen en gang imellem, hvis du er for træt om aftenen. Lad arbejdet blive inden for arbejdstiden, og lad køkkenet flyde til i morgen eller senere.

Det er et spørgsmål om prioritering. Hvis du savner sex med din partner, er I nødt til at gøre noget andet, for tiden til det kommer ikke af sig selv.

Måske stikker der noget andet eller mere under?

  • Er forbindelsen mellem jer bare helt væk, og der er gået så lang tid, at det bare er blevet akavet?
  • Er det noget, der bare skal overstås, og så er der fred i en uge?
  • Er jeres forhold blevet forudsigeligt?
  • Er I blevet til et makkerpar frem for kærester?
  • Er sex blevet et kedeligt ritual?
  • Tænder I ikke på hinanden mere?
  • Føler du dig ikke tiltrækkende mere?
  • Føler du dig ikke begæret mere?
  • Er I kommet så langt væk fra hinanden, at I slet ikke nyder hinandens nærhed?

… eller er det noget helt andet?

Mange par konstruerer og baserer deres forhold på tryghed og forudsigelighed frem for spontanitet og dynamik. Fremtiden er sikret med et rentefast obligationslån samt en fornuftig pensionsopsparing og bilen er betalt. Fornuften regerer forholdet, som er baseret på seriøsitet og tryghed, hvilket desværre ofte bliver på bekostning af leg, humor og intimitet. Spændingen forsvinder, og hverdagen bliver meget forudsigelig. Vi kan blive så trygge i vores forhold, at vi begynder at tage hinanden for givet og ikke gør os umage med hinanden mere. I stedet kan vi gå og finde små, irriterende ”fejl” ved hinanden og fokusere på hinandens dårlige vaner, hvilket naturligt fjerner lysten til hinandens nærvær.

Så hvad er årsagen til, at I ikke prioriterer tid til sex i jeres parforhold?

Overvejer du/I at tale med en parterapeut eller en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og har flere efteruddannelser i parterapi. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.