volder@thepraxis.dk

BOOK TID

HVORDAN FÅR I MERE INTIMITET I PARFORHOLDET?

Når du tør vise dig selv og være selvafslørende og sårbar, tør du være tæt på en anden.
Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Intimitet er ophævelse af den eksistentielle ensomhed for en stund. Den opstår som en oplevelse af, at blive mødt og set af en anden, med accept og kærlige øjne. En kropslig og følelsesmæssig oplevelse af at ‘være hjemme’ eller forbundet til den anden i øjeblikket. At kunne være sig selv, sammen med en anden, og at kunne være selvafslørende og føle sig tryg på samme tid.

Intimitet er en oplevelse der opstår inde i dig, når relationen er tryg, tillidsfuld og inderlig. Det er den tætteste relation mellem to mennesker. Intimitet kan både opstå ved fysisk kontakt eller ved følelsesmæssig gensidig sårbarhed. Det betyder imidlertid ikke, at al fysisk kontakt opleves som intimt.

AT VÆRE NÆRVÆRENDE MED SIG SELV

Men at vi derimod har en oplevelse af, at vi trygt kan vise noget af os selv, og blive mødt lige dér og at vi er tæt forbundet med en anden i øjeblikket. En amerikansk psykoterapeut har engang omformuleret ordet ‘intimacy’ til ‘in-to-me-see’.

Intimitet er ikke en vedvarende tilstand, men øjeblikke der opstår mellem jer. Det er en bevægelse vi går ind og ud af, og jo mere gnidningsfri denne bevægelse er, jo nemmere har parterne ved at nedbryde antagelser og forsvar mellem dem.

Intimitet er heller ensbetydende med at være grænseløs, selvopofrende eller at skulle være som den anden forventer eller ønsker. Jo mere du er dig, jo nemmere er det at være med en anden.

Når vi er nærmere os selv og i kontakt med vores egen grænse, des nemmere har vi, ved at gå ind i et intimt rum. Vi føler os trygge i, at vi kan trække os igen, og risikoen ved at være selvafslørende, føles knap så stor, når vi har tillid til os selv.

Vi går ind i et møde, med en oplevelse af, at vi kan være os selv, som dem vi er. At vi godt må være anderledes, at vi godt må lave fejl, og at vi ikke nødvendigvis skal overskride vores egen grænse, ved at leve op til forventninger vi tror den anden har til os.

TRYGHED OG TILLID

Så når relationen er tryg, og du tør risikere at være selvafslørende, og bliver mødt med accept, kan der opstå et intimt øjeblik. Det afhænger altså både af relationen, og i høj grad du mærker / tør vise dig selv.

Hvis du beskytter dig, forsvarer dig, føler du skal være noget du ikke er – bliver det på bekostning af intimiteten

Det den ene oplever som intimt, gør den anden nødvendigvis ikke. Det er en indre oplevelse. Men vi har alle et behov for at høre til, og opleve at der er plads til det menneske vi nu engang er. Både på godt og ondt.

Intimiteten i kontakten kan være både dyb øjenkontakt, synkroniseret vejrtrækning, accept, fysisk og følelsesmæssig berøring, indføling, dybe kys, selvafslørende samtaler, seksuelt og meget andet.

Men vigtigst af alt, det kræver mod til at tro på, at du er elsket.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).