volder@thepraxis.dk

BOOK TID

Forebyggende parterapi: Hjælper det?

Mange tænker først parterapi, når begge parter er så udmattede, at de ikke kan udholde konflikterne mere, men I kan opdage de uhensigtsmæssige mønstre inden der kommer for mange ridser i lakken

Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

PARFORHOLDET

Når vi går ind i et parforhold, går vi ind i en dyb relation til et andet menneske, som får direkte adgang til at såre os. Derfor er vi også ekstra på vagt for at beskytte os mod at blive såret, afvist og forladt, eller vores ret til at være os selv, og ikke som den anden vil have vi skal være. Det sætter gang i nogle forsvarsmekanismer, som vi oftest ikke er bevidst i kontakt med, men som bare tager over og kører afsted med os.

FANG DE UHENSIGTSMÆSSIGE MØNSTRE I TIDE

Jo før vi bliver opmærksomme på hvad der er på spil og hvordan vi reagerer på det, jo nemmere er det for parterne at både give udtryk for egne grænser og respektere hinandens forskelligheder.

Jeg oplever heldigvis mange yngre par og især småbørnsfamilier der kommer i parterapi. Ikke heldigvis fordi de har brug for parterapi, men heldigvis fordi de ikke lader stå til og tænker at konflikterne forsvinder af sig selv. De erkender at der er noget der er svært i forholdet og de gerne vil arbejde på et bedre og mere stabilt parforhold.

HVORDAN VIL I VÆRE I FORHOLD TIL HINANDEN?

En af de ting jeg ofte oplever når jeg har par i parterapi er at de aldrig har snakket om hvordan de gerne vil være i et forhold, så det bliver berigende og meningsfuldt. Det er bare blevet som det er blevet og ofte på en formodning om at de troede ”at det var sådan man gjorde”.

Her opfordrer jeg til egne overvejelser om hvad de har af forventninger til sig selv og den anden? Er det i orden at have grænser og hemmeligheder? Hvad er grænsen for utroskab for begge parter? Hvilken grad af frihed har de hver især brug for? Hvad er kærlighed og intimitet for parterne hver især? Skal de dele seng og skal de gå i seng samtidig hver aften? Skal de have fælles økonomi? Familiekalender? Huslige pligter?

ET MERE REFLEKTERET PARFORHOLD

Når parret hurtigt vælger at gå i parterapi, er der som regel også kortere vej til de finder sig selv og hinanden igen. Modsat dem der lader stå til og lukker øjnene for virkeligheden gennem flere år, og nogle gange årtier, kan der være så meget afstand mellem dem, at det kan være svært at genskabe kærlige følelser og intimitet. Der er ofte for mange sårede følelser, og det er blevet deres måde at være sammen på.

At skifte den bebrejdende og kritiske tone ud med en kærlig efter 35 år, virker for de fleste helt forkert og fuldstændig absurd. De skal efter mange år lære at være sammen på en anden måde og det kræver tålmodighed, vilje og god tid.

Heldigvis er der mindre tabu forbundet med at gå parterapi i dag end der var for bare 20 år siden. Myten om at parterapi er absolut sidste chance i forholdet når intet andet virker, synes at blive overhalet af erkendelsen af, at det ofte er i parterapien vi bliver klogere på hvad der virker.

Læs mere om parterapi her

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).