Er du konfliktsky?

Konfliktsky

At være konfliktsky er ikke bare noget, vi er blevet. Det er noget, vi har lært.

Mange af os har fra barnsben lært, at konflikter er farlige og kan være destruktive. Konflikterne er ikke farlige i sig selv, men det kan løsningen derimod være. Konflikter er ofte bundet op på frygten for forskellighed. At opdage, at jeg er anderledes end de andre, og de andre er anderledes end mig. At turde tage en konflikt er at turde vise sig som den, man er, og stå ved det, man mener, uafhængigt af de andre.

Vi higer ofte efter ensheden og enigheden. Ofte når vi møder nye mennesker, glædes vi over vores ligheder, og vi føler os forbundne (aj, sådan har jeg det også), snarere end at være nysgerrige efter at møde de andres forskelligheder – det er jo faktisk gennem forskellighederne, at vi kan udvikle os. Konflikter opstår altså, når forskelligheder mødes, og når forskelligheder mødes, kan vi netop opdage og lære noget nyt om andre og os selv.

Ofte tror vi, at der er meget mere spil i en konflikt, end der i virkeligheden er. Mange er bange for at tage konflikten, vise, hvem de er, og sætte en grænse, fordi det for dem betyder et brud eller en afvisning. Når vi ikke kan være enige, kan vi ikke være forbundne. Det bliver et dilemma mellem enten at fortrænge sig selv, egne behov og ønsker eller risikere en afvisning fra den anden. Det er ikke mærkeligt, at det for mange kan være overvældende at tage konflikten, hvis der er så meget på spil. Mange oplever ligefrem både hjertebanken og rysten, når de skal sige, hvad de mener, og tage chancen og vise, at de er forskellige fra andre.

At være konfliktsky kan være en hæmmende oplevelse. Man kan ligefrem bevidst undgå situationer (uddannelser, møder mv.), hvor forskellige meninger kan komme i spil. Det kan være skamfuldt, og man kryber op ad væggen i håb om ikke at blive set, når konflikterne udspiller sig. Og bliver man konfronteret direkte: “Hvad mener DU?”, rejser varmen sig til ansigtet, mens man fremstammer tre ord, og håber, man ikke træder nogen over tæerne.

Værd at huske i en konflikt:

  • Den ene mening er ikke mere rigtig end den anden.
  • Bare fordi det er det, de fleste mener, er det ikke nødvendigvis det rigtige for dig.
  • De andre har ikke krav på en forklaring af, hvorfor du mener sådan. Sådan er det bare.
  • Du må godt give dig tid til at tænke.
  • At have en anden mening betyder ikke, at man er mindre vellidt.
  • Du behøver ikke at kunne lide alle, og alle behøver ikke at kunne lide dig.
  • De andre er voksne mennesker, der kan passe på sig selv. Det er ikke dit ansvar.
  • Fokusér på, hvad vil du opnå.
  • Når du ytrer dig, bliver du hørt, og når du viser dig, bliver du set (også af dig selv).

Jeg mener ikke, at vi alle nødvendigvis skal være verdensmestre til konflikter. Nogen er mere glade for konflikter end andre, og der er bestemt nogen, der er bedre til både at argumentere og forhandle end andre. Men hvis de er en kæp i hjulet for noget, du drømmer om eller vil opnå, er der ærgerligt, hvis de opleves mere konfliktfyldte, end de i virkeligheden er. Ofte er konflikter blot udveksling af forskelligheder. Men det er naturligvis også at turde vise sig, som den man er og have en anderledes mening end andre.

Kunne du tænke dig at blive mere sikker på dig selv? Du kan læse meget mere om psykoterapi her.

Jeg hedder Cirkeline og er certificeret parterapeut og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi)

Book tid her