volder@thepraxis.dk

BOOK TID

DEPRESSION OG PARFORHOLD

Er depression blevet en del af jeres parforhold?

Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Antallet af depressioner stiger, og mange oplever enten selv, eller deres kære gå ned med en.

Når den ene part i parforholdet får en depression, får det naturligvis betydning for dynamikken og balancen i parforholdet. Hele hjemmet oser af larmende tavshed, som gør luften både tyk og tung, og skyldfølelsen over at længes efter hverdagens banaliteter, kan æde en op indefra.

Mange kan, som partner og pårørende til en med depression, pendulere fra den ene følelse og tilstand, til den anden. Den vi tidligere kendte så godt er pludselig blevet en anden. Vi kan gå fra ængstelighed og bekymring over, om det mon nogensinde bliver ’normalt’ igen, til håb det næste øjeblik. Fra overansvarlig og selvopofrende til magtesløshed og opgivenhed. Fra frustrerede tanker som ’kan du ikke bare tage dig sammen’ eller ’hvad med at vise lidt taknemmelighed’, som oftest bare afløses af skam, over samme tanker. Fra længsel efter intimitet til længsel væk fra hjemmet. For ikke at tale om alle de praktiske gøremål i hjemmet, vedkommende nu står alene med. Det er voldsomt ensomt at være pårørende.

AT VÆRE I PARFORHOLD MED EN DER HAR DEPRESSION

Det er ubeskriveligt svært at være i, når den ene part i parforholdet er depressiv, og de fleste vil gøre alt, for at få det væk igen. I forsøget på at få det væk, kommer vi ofte til at pakke den depressive part ind i vat. Det kan i nogle tilfælde være hensigtsmæssigt i en rum tid, men med fare for, at der kommer en uligevægt og en ubalance i parforholdet, som mere minder om et afhængighedsforhold, og den depressive part kan blive pakket ind, og fastholdt i vat.

Det er naturligt, at vi ikke vil presse for meget på, for ikke at forsage yderligere skade. Mange oplever derfor, at komme til at gå på æggeskaller, og tilsidesætte egne behov, til udbrændtheden melder sig, og frustrationen og magtesløsheden i parforholdet vokser sig større og større. Husk på at det ikke er dig, der har en depression, men din partner, så det er vigtigt at du selv bruger iltmasken først. Den depressive går ikke i stykker af, at du også tænker på dig selv. Nogle gange vil den depressive tvært imod, opleve det som en lettelse, ikke at være en belastning.

HVORDAN PÅVIRKER EN DEPRESSION PARFORHOLDET?

Det er naturligvis en hårfin balance hvornår tid er, men for at parforholdet, ikke mere skal lide under en depression, skal balancen etableres. Det bliver den, når den depressive part ikke længere pakkes ind i vat, og tager personligt ansvar. Afhængighedsforholdet skal opløses, så den depressive part igen føler sig selvstændig og ligeværdig.

Jeg oplever mange i parterapi, som har svært ved at give slip på rollen, som den overansvarlige i parforholdet, når deres partner har haft en depression. De er bange for tilbagefald. Den depressive part (når de er ved at finde tilbage til hverdagen) oplever at de bliver fastholdt som skrøbelige genstande, når de ser deres partner går på æggeskaller. Og alt hvad de længes efter, er at blive behandlet som et robust menneske og få tillid til sig selv igen, ved at se deres partner har tillid til dem.

Det er naturligt at gå i terapi og ofte også parterapi, når der er tale om depression. Det er af stor betydning at undersøge, hvad der gjorde den depressive så ked af det, til at begynde med, og hvilken påvirkning det har haft på både jeres forhold og jeres sexliv. Desværre er der mange der blot bliver behandlet med antidepressiv medicin, til de langsomt kan trappe ud af det igen. De finder aldrig ind til kernen, som ofte er begrundet i, at have være ked af det, i alt for lang tid.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).