volder@thepraxis.dk

BOOK TID

DEN LARMENDE TAVSHED I PARFORHOLDET

Elefanten i rummet som ingen snakker om og som spreder sig som gift mellem parterne.
Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Mange har ikke lært at vi frit kan give udtryk for egne behov og ønsker. De holder dem i sig selv, som et stort hul i maven, eller som en hård knude af frustration, der aldrig eller sjældent får ord.

Måske det viser sig som kølig og afmålt afstand, ‘du skal ikke komme for tæt på’. Måske køkkenlågerne bliver smækket ekstra hårdt, højlydte suk eller rullen med øjnene.

Det kan være de ikke vil være besværlige eller i vejen med deres behov. Måske de ikke vil virke krævende. Måske de har svært ved at risikere en afvisning. Måske de ikke vil tage ansvar for deres behov men ønsker andre skal tage ansvaret. Måske de oplever at hvis de virkelig behøver at sætte ord på det, så betyder det ikke noget, den anden burde vide eller burde kunne gætte behovet ud fra tavsheden.

Det er et voldsomt ensomt og smertefuldt sted at stå, ikke at frit kunne give udtryk for hvad de har brug for, eller tage vare på egne behov og længsler. De ofte kommer til at sidde fast og de får sjældent det de har behov for. Det bliver i bedste fald en lang kamp, ofte med flere dages larmende tavshed, før der knækkes hul på isen.

TØR IKKE BRYDE ISEN

Hele rummet emmer af en giftig stemning og alle omkring ender ofte med at gå på listefødder, af frygt for en pludselig eksplosion. Det er voldsomt for alle parter, hvor det ofte rent fysisk kan føles som, at der bliver mindre og mindre plads til at være sig selv og mindre bevægelighed.

De sidder begge fast og ingen af parterne aner hvad de skal gøre for at komme ud af det. De venter bare. Hvem bliver først drænet af den giftige stemning? Den stille venter ofte på at den rette situation viser sig, og vedkommende kan gå til angreb. Den anden venter ofte på et hint om at det er ok at nærme sig og trække vejret igen.

Stemningen bliver ikke italesat, men ligger som en stor elefant midt på gulvet, som begge parter undgår. Og der kan den ligge længe og vokse sig større og større, til der til sidst kun lige er en krog tilbage i hjørnet, at bevæge sig på.

Den eneste måde at få renset luften på er ved at italesætte elefanten i rummet, og få taget ansvar for situationen. Få sat ord på det der sker og på det der er brug for. Og selvom det kan virke urimeligt, er der ingen kan gætte den andens behov. Heller ikke selvom vedkommende burde kunne.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).