volder@thepraxis.dk

BOOK TID

AFHÆNGIGHED I PARFORHOLDET

At gå ind i et parforhold vil uundgåeligt sætte gang i en masse følelser, reaktionsmønstre, drømme, gammel sorg og dilemmaer omkring afhængighed i parforholdet.
Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Noget af det der bliver sat i gang er vi mere opmærksomme på, end andet. Der kan være voldsomt meget på spil i et parforhold. Parforholdet kan både ende lykkeligt, men det kan også ende med en voldsom sorg, der kan få betydning for resten af livet.

Et parforhold, er for de fleste den relation i voksenlivet, hvor vi gør os mest afhængige af hinanden. At gøre sig afhængig af en anden person, er noget af det mest sårbare vi kan udsætte os for. Det kan være forbundet med angst for at blive forladt, at blive vraget for en anden, at blive svigtet eller holdt for nar.

AFHÆNGIGHED OG TRYGHED I PARFORHOLDET

Mange forsøger derfor at finde tryghed i ‘at være lige’. Vi skal elske hinanden lige meget og afhængigheden af hinanden skal være lige. Mange har prøvet at føle sig latterliggjort og til grin, når de oplever, at de er mere afhængige af deres partner, end deres partner er af dem.

Ofte bliver den ubalance i parforholdet forsøgt udlignet, ved at tage afstand og isolere sig selv. Hvis du ikke har lige så meget brug for mig, som jeg har af dig – så har jeg heller ikke brug for dig. Jeg kan sagtens klare mig uden dig og så vigtig er du heller ikke for mig. Og så er den onde spiral sat i gang, hvor afstanden og ensomheden kan vokse.

En lille forkert bemærkning, uforståenhed, et glemsomt øjeblik eller uopmærksomhed fra vores partner, kan få mange til at trække følehornene tilbage og holde skjoldet oppe. Nogen gange med god grund, men de fleste gange fordi vi ikke er opmærksomme på de mekanismer, parforholdet har sat gang i. At være i et parforhold med skjoldet oppe hvor vi ikke tør blotte os, føles voldsomt ensomt.

Mange ender med at være i et forhold, hvor den ene eller begge har trukket sig i en sådan grad, at de slet ikke tør (vil) nærme sig hinanden. De vil hellere holde afstand og føle sig ensomme, end at risikere at blive såret, og antagelserne og egne overbevisninger fylder mere og mere imellem dem. Til sidst kan de slet ikke se hinanden.

KÆRLIGHED VS AFHÆNGIGHED

Kærligheden kan imidlertid ikke måles, og desværre bliver afhængighed forvekslet med kærlighed. Først når du ikke kan leve uden mig, elsker du mig inderligt. Men sandheden er at vi godt kan elske uden at være afhængige. Og vi går ind i et forhold med forskellige grad af afhængighed, alt efter hvad vi har med os og hvor vi er i livet.

Er der ubalance i jeres afhængighed i parforholdet, og skaber det afstand mellem jer?

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).