Tør du mærke livet?

Mærk livet

Lever du som mange andre ude i fremtiden, eller dvæler du måske ved fortiden?

Rigtigt mange har svært ved at være til stede lige her og nu. Når de fleste svarer på, hvordan de har det, er svaret ofte bundet op på hændelser, der enten er sket i fortiden (fx jeg har det af helvedes til, jeg fik en varmeregning i går) eller bekymringer for hændelser i fremtiden (fx jeg er vildt nervøs for, at jeg ikke får jobbet), der påvirker her og nu-oplevelsen og evnen til at være til stede. Naturligvis er der oplevelser i fortiden, der påvirker nuet, men min påstand er, at mange glemmer at mærke efter, hvad der også er, her og nu, fordi vi skifter til automatpilot.

Der findes voldsomt mange strategier til at undgå tilstedeværelse i nuet og tilstedeværelsen i livet. Mange drukner sig i arbejde og succes som en undgåelsesmanøvre. Andre i projekter, som fx hus, have og idylfamilie, andre lever deres liv med overdrevet træning og dyrkelse af kroppen, mens andre igen kæmper en evig kamp for at holde sig opdateret på de sociale medier osv. – ikke hermed sagt, at ovenstående er en udelukkelse af at være til stede.

Fremmed for sig selv

Mange lever et liv, hvor de er fremmede for sig selv. Livet er noget, der foregår uden for kroppen, og det er ikke mærkeligt, for det er bestemt ikke nemt at være til stede i livet. Det kræver mod. Mod til at erkende det, der gør ondt. Mod til at reflektere over egne handlinger og reaktioner. Mod til at være hudløst ærlig for sig selv og til at acceptere og lære at leve med egen afmagt og utilstrækkelighed for det i verden, vi ikke kan gøre noget ved. Mod til at finde en mening med livet.

Livet har heldigvis også glade stunder at byde på, og at blive bedre til at være i sig selv betyder også, at du har nemmere adgang til at mærke glæden. Også når du synes, du ikke bør være glad.

Der er en kæmpe lettelse forbundet med at kunne være i sig selv, og det er utroligt vanedannende. Når man først har fundet det, vil de færreste undvære det, og det bliver svært at vende tilbage til et ikke-autentisk liv.

Er du træt af at være passager i dit eget liv? Du kan læse meget mere om psykoterapi her.

Jeg hedder Cirkeline og er certificeret parterapeut og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi)

Book tid her