Kan du høre hvad jeg siger?
De fleste tænker om kommunikation, at det afhænger af evnen til at formidle budskaber. Men god kommunikation afhænger i lige så høj grad, af evnen til at lytte til den anden og det, der bliver sagt
Mange taler om kriser i parforholdet, men hvad vi hver især oplever som en krise er vidt forskellig. For nogen vil et skænderi opleves som en krise, og for andre er det bare en del af hverdagen. Det kommer helt an på hvem vi er som mennesker og hvordan vi er i parforhold. Skænderier og konflikter i parforholdet er dog ikke unormalt, og kan I løse konflikter uden at være grænseoverskridende, kan det skabe dynamik og fornyet energi i parforholdet.
Det der gør en krise til en krise er, at det er pludseligt opstået og betyder afgørende forandring for den ene, eller begge parter. Livet har pludseligt forandret sig og vil ikke blive det samme igen.
I nogle parforhold opstår krisen akut. Det kan være pga. sygdom, handikap, dødsfald i familien, fyring, økonomien der er presset mv. der gør at I skal forholde jer til en ny situation og fundamentale ændringer i jeres liv, som I måske ikke er enige om.
Det kan også være at jeres behov og drømme i livet ikke mere kan mødes, og parforholdet kommer i krise, fordi drømmen er blevet vigtigere end parforholdet. Det kan være den ene part gennem længere tid har undertrykt egne behov, for at holde fast i parforholdet, men ikke kan holde behovet nede længere. Hvis en fugl og en fisk mødes, hvor skal de så bo?
En krise i parforholdet kan også opstå ved f.eks. løgn, bedrag, svigt og utroskab. Den ene er ført bag lyset og havde ingen anelse om, at der var en orkan på vej. Måske den ene oplever det som en krise, mens den anden oplever det som en mulighed for forandring. For den ene kommer det som et chok, mens den anden har været forberedt på det. Parrets oplevelse af krisen, kan være meget forskellig, og det kan være en udfordring, at nå til en fælles forståelse. De gennemlever ofte hver deres krise, og kan de ikke nå til en fælles forståelse, kan de komme til at gøre hinanden til skurk og offer i parforholdet, indtil begge parter er så udmattede, at de ikke kan mere.
For de fleste par jeg ser i mit terapilokale, opstår krisen i parforholdet, når ensomheden i parforholdet er blevet så stor, at de ikke kan leve med det mere, og enten vil væk, eller stiller et ultimatum om forandring. Krisen kan have været under opsejling gennem flere år, hvor begge parter har lukket øjnene for det, eller tænkt det måske går over af sig selv, eller når vejret bliver bedre.
De kan have været fastlåst i et mønster hvor begge parter har følt sig skakmat. Måske de ikke har undersøgt eller udfordret andre muligheder at handle og reagere på, men blot er blevet ved med at gøre det samme, der ikke virker. De er begge kommet så langt væk fra hinanden (sig selv), og frustrationerne og antagelserne om den anden, har vokset sig større og større. De par der kommer i mit terapilokale er ofte så opgivende og al livsglæde er gået af ballonen.
Her vil krisen i de fleste tilfælde blive et vendepunkt for begge parter. Et vendepunkt, der får jer væk fra et drænende mønster, uanset om I vælger at arbejde på jeres forhold, eller går hver til sit. Fordi der er en krise i parforholdet, betyder det ikke nødvendigvis, at kærligheden er væk. Men det betyder, at der skal ske en forandring, måske i den måde I er sammen på. Har I viljen og motivationen til at arbejde på jeres relation, er der også håb. Det betyder bl.a. at I ikke længere skal gøre hinanden ansvarlige for, hvordan I hver især har det, men i stedet kigge på, hvordan I selv har bidraget til dette mønster.
Nogle par er imidlertid så udbrændte, og har taget den sidste gnist af kærlighed med sig. Der er hverken håb, vilje eller motivation. Den ene eller begge vil bare ud af forholdet. Og selvom det ikke umiddelbart opleves sådan, kan denne krise i parforholdet også give jer en mulighed for selvindsigt og udvikling på længere sigt. Et succesfuldt parforhold er nødvendigvis ikke hvor lang tid i er sammen, men hvordan I har det sammen.
Hvis I gennemgår en krise i jeres parforhold og ikke kan komme videre, kan parterapi være en støtte i jeres proces. I kan læse meget mere om parterapi her.
Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening
Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.
Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.
De fleste tænker om kommunikation, at det afhænger af evnen til at formidle budskaber. Men god kommunikation afhænger i lige så høj grad, af evnen til at lytte til den anden og det, der bliver sagt
Er mistilliden kommet imellem jer, og sidder I fast der? Den fine balance at bevæge sig fra mistillid til tillid