Markér din grænse

din grænse

Kan du mærke når nogen træder dig over tæerne, og siger du noget til dem? Eller tænker du, at det nok bare er dig der er nærtagende, forkert eller skal tage dig sammen?

For at lære din egen grænse at kende, skal du kigge indad og mærke efter hvad der foregår i dig. Når du mærker ubehag, så mærker du ubehag, det er ikke til diskussion og det er ikke dig der mærker forkert.

Næste skridt er så at lokalisere hvor det ubehag kommer fra, hvad er det der trigger det, og herfra kan du nu beslutte, hvordan det skal forvaltes. Du kan sige “nej tak” til det og evt. vende dig om og gå, eller du kan – udover at føle ubehaget – så også slå dig selv i hovedet med, at du bare skal tage dig sammen. Denne løsning er imidlertid ikke en måde at behandle sig selv ordentligt på.

De fleste har helt tilbage fra barndommen lært, at de frem for alt skal indordne sig fællesskabet, på bekostning af individets egen værdighed og grænser. Derfor kan det være en lang proces, at lære at mærke efter, hvad der sker inde i dig – fordi du har lært at være opmærksom på hvad der foregår uden for dig, f.eks. hvad der blev forventet af dig – men processen er spændende, og du kan kun risikere at lære dig selv og din grænse bedre at kende.

Du skal kende din grænse for at kunne markere den. Når du ikke kender den (eller markerer den) får folk lov til at vade så langt ind over den, at du til sidst er ved at eksplodere. Det optimale er naturligvis, at du langt tidligere, skal mærke, når den er ved at blive overskredet, så du kan sige fra på en pæn måde – i tide. Får vi ikke sagt til i tide sker det ofte for fuld udblæsning når grænser bliver overskredet. Og en grænse kan være rigtig grim at både se og høre på, når den ikke er taget alvorligt. Derfor har grænser fået et ry for at være fjendtlige.

Som fx:

  • Det betyder afvisning
  • Det bliver bare en konflikt
  • Så tror de at jeg ikke kan lide dem
  • De bliver såret
  • De bliver skuffet

Der er dig og der er mig og vi to er forskellige; heldigvis. Der er din grænse for hvad du vil være med til og der er min. Det er spændende når vi møder nye mennesker der er anderledes end os selv. Det er dér vi kan lære noget og vokse. Ikke mindst, er det så dejligt befriende at være i selskab med nogle der sætter grænser. På den måde behøver du ikke bruge energi på gætteleg, for du ved hvor du har dem!

Dine grænser er hvad der gør dig, til dig.

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.