Kærlighed i karantæne

Kærlighed-karantæne

Parforholdet er sat på prøve i disse tider. Med mindre I er nyforelskede og måske slet ikke har opdaget, at landet er lukket ned, er parforholdet lige nu udfordret på alle tænkelige måder.

Vi er lukket inde og skal gå op og ned ad hinanden i mindst 14 dage. Vi er afskåret fra socialt liv i direkte kontakt. Vi er presset med hjemmearbejde og måske børn, der hænger i benene på os. Dem skal vi også hjælpe med hjemmeskole. Langt de fleste er presset økonomisk, og vi ved ikke, om vi kan beholde vores bolig, eller hvordan fremtiden ser ud. Måske man endda også er ramt af sorg og angst over situationer. Og hvor lang tid varer det? 2 uger, 4 uger, 6 uger?

Når er par er lukket inde i en længere periode, vil der for mange opstå frustration og irritation mellem partnerne – og mere end normalt. Vi reagerer ofte vidt forskelligt på kriser, og mens den ene part kan være forundret og irriteret over, at den anden kan tage så let på det og være så optimistisk, kan den anden part ikke forstå de dramatiske og nær-apokalyptiske tanker.

Vi håndterer simpelthen konflikter forskelligt, og det er lige netop her, vi kan støtte hinanden, frem for at kritisere den andens måde at reagere på. Vi bør være åbne over for, at der er forskellige måde at håndtere en krise på.

Ofte ender vi med at synes, at den anden er pisse irriterende og ikke har fattet noget. Og denne irritation kan hurtigt vokse sig stor, når parret er spærret inde i bag hjemmets fire mure, og man skal være sammen hele dagen.

Verden er for altid forandret

Vi står i en krise nu. Det er en ny situation – ingen af os har prøvet det før, og vi kan have brug for at støtte hinanden og ”have hinandens ryg”. Det gavner ikke situationen at skabe yderligere konflikt i hjemmet ved at få overbevist partneren om, at den måde, vedkommende håndterer situationen på, er forkert, eller bare generelt være irriteret over, at vi nu hele tiden er opmærksomme på vores partners irriterende vaner.

Det her er alletiders chance til at få ryddet op i vores indre værdier. Er det virkeligt så vigtigt for mig at være irriteret over den måde, min partner drikker kaffe på, eller den måde, min partner fløjter på, eller den måde, der bliver vasket op på… [indsæt selv]. Vi står nu i en situation, der kan give os mulighed for at få det hele sat lidt i perspektiv.

Italesæt det, der er

Tal i stedet om jeres frustrationer på en ligeværdig måde og uden bebrejdelser. Husk på, at din irritation ofte er noget inde i dig selv, for din partners vaner har ikke nødvendigvis noget med dig at gøre.

Hvordan kan I støtte hinanden i det her? Hvordan kommer I igennem det her under hensyntagen til begges synspunkter. I kan undre jer og være nysgerrige over, hvordan I reagerer forskelligt og lærer noget om hinanden og have hinandens ryg, eller I kan gøre hinanden ‘forkerte’ i processen. Fordi du har din måde at reagere på, betyder det ikke, at din partners er forker.

Hvis irritationen skyldes små hverdags-ting, så smil af det, der irriterer dig, og vær opmærksom på, hvad det egentlig er, det sætter i gang inde i dig. Tal om, hvad det gør ved dig, i stedet for at give din partner skylden for din irritation. Det er trods alt den partner, du valgte, og måske stadig vælger at leve med hver dag.

Der er tre i et forhold

Med mindre I har børn er der dig, din partner, og så er der jeres forhold. Et parforhold kan hurtigt lide under at være sammen 24 timer i døgnet uden plads til de to andre. Derfor er det en god idé, at I aftaler tid til, hvor I kan gøre hvert jeres. Gå en tur i skoven eller på stranden, gå ind i et andet rum med en bog eller en tv-serie, Skype med vennerne/veninderne. Gør plads til jer alle tre, og tal åbent om, hvordan I håndterer det her. Bare fordi I skal opholde jer sammen betyder det ikke at I skal lave alt sammen imens. Husk på, at I er flere i et forhold.

Pas på hinanden. Hvis ikke nu, hvornår så?

Overvejer du/I at tale med en parterapeut eller en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og har flere efteruddannelser i parterapi. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.