Jeg gemmer mig i baggrunden

selvværd

Er det altid dig, der får det mindste stykke kage? Så smid dig selv ud af flinkeskolen.

Det er en nødvendig egenskab at kunne vise hensyn til andre og kunne beherske sig selv sammen med andre, men ikke, hvis det bliver reglen, at det er de andre før mig. Mange af os har fra små lært ikke at være i vejen, ikke larme for meget, ikke udvise grådighed, og det ligger så dybt i os, at vores tilstedeværelse ikke må være til gene for andre. ”Jeg vil ha’!” bliver tolket som uforskammet og grådigt, i hvert fald inde i os selv.

Så i stedet for at bede om det, vi vil have, håber vi på, at heldet er med os denne gang, og det store stykke lander hos os. Eller i stedet for et begejstret ”ja, tak!” til det store stykke, stiller vi os i baggrunden og siger stille: ”Det er fint. Lad bare hende få. Jeg behøver ikke”. For på den måde virker vi ikke grådige, og vi opretholder vores status som den flinke i skolen, mens alle andre får, hvad de vil have.

Måske går du slukøret hjem, og måske er du vred på alle de andre, fordi de ikke lægger mærke til, at du har fået det mindste stykke de sidste 800 gange, og nu må de snart få øje på mig. Men sandheden er, at det er nemmere at smide dig selv ud af flinkeskolen, end det er at melde alle de andre ind. Også selvom det virker uretfærdigt. Lidt firkantet sagt, så er det dit ansvar at sørge for, at du får det, du vil have. Det er ikke de andre omkring dig, der skal sørge for det.

Du må godt bede om det, du vil have. Du har faktisk ret til at bede om det, du vil have, uden at føle skyld. Det er ikke sikkert, du får det, men hvis du tør få et ”nej”, kan der ikke ske noget ved at bede om det. Du skal hverken sige ”undskyld” eller føle skyld eller skam, når du vælger dig selv, for du har også ret til at have din plads, ligesom de andre har deres plads.

Du behøver heller ikke argumentere eller forklare, hvorfor du skal have det store stykke. Du kan ikke forvente at få det, men dit blotte ønske om at få det er nok til at spørge.

Mange er for optaget af rigtig og forkert, og de færreste vil være forkerte, men hvad er forkert, og hvad er rigtig? Er det rigtigt at nøjes hele livet, mens vi kigger på, at andre tager, hvad de vil have?

Gå ud i verden, og tag det, du vil have!

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.