Jalousi æder mig op

jalousi

Jalousi er noget, de fleste har oplevet i livet i større eller mindre grad.

Jalousi kan være en flygtig følelse, når vi for et øjeblik bliver opmærksomme på, at vi kan miste nogen, vi holder af, og vi gør os ekstra umage fra tid til anden. Men jalousi kan også være en stærk, altopslugende og invaliderende følelse, der kan fylde hele ens verden med skam, vrede, sorg og frygt. Det er et alvorligt – og ofte ensomt – problem for mange, og det kan fjerne al ens livsglæde.

Jalousien kan opstå af mange forskellige årsager, og der er sjældent to ens grunde. Det er en følelse, der udspiller sig i angst for at miste noget, og den bygger ofte på ens egen usikkerhed eller lavt selvværd. Jalousi kan bl.a. opstå i et parforhold, mellem venner/veninder, kollegaer og søskende.

Jalousi i parforholdet

Jalousien i parforholdet vil ofte, når den udspiller sig, føles som begrundet for den jaloux part. Han/hun er altså i øjeblikket overbevist om, at det er partneren, der har fremkaldt denne angst, og at jalousien er begrundet og rimelig. Det er partnerens uhensigtsmæssige handlinger, der giver god grund til bekymringer. Når der er faldet ro på igen, kan den jaloux part måske godt se, at det ikke er alle handlinger, der er lige rimelige. Det gør ofte jalousien tabubelagt, og det gør ikke noget godt for selvværdet, da vedkommende bliver en version af sig selv, han/hun ikke bryder sig om, og det kan opleves som rasende flovt. Den jaloux part kan føle sig skamfuld, og det kan forstærke mønstret, så det til sidst bliver en ond cirkel, da den kontrollerende – og måske vrede – adfærd gør, at de fleste ikke føler sig værd at elske.

Jalousien kommer indefra

Jalousien kommer indefra og bunder ofte i en indre usikkerhed. Det er sjældent noget, kæresten gør, der fremkalder jalousien, men det er ofte kæresten, det går ud over, så følelsen er opslidende for begge parter i et forhold. Den jaloux-ramte part kan være så meget i sine følelsers vold, at det kan være svært at give udtryk for det, vedkommende føler, på en rolig og hensigtsmæssig måde, og det kan være svært og skamfuldt at bede om hjælp. Partneren må i stedet lægge bånd på sig selv og sin egen frihed for ikke at fremprovokere et voldsomt skænderi, og forholdet vil ofte blive præget af konfrontationer og heftige skænderier, hvor begge parter kæmper for deres. Den jaloux part kan blive kontrollerende og vil forsøge at begrænse sin kæreste og holde ham/hende som gidsel for at undgå den usikkerhed, der er forbundet med jalousien. I de fleste tilfælde ender det med, at forholdet går i opløsning – dvs. jalousien bliver en selvopfyldende profeti.

Hvad kan du gøre for at slippe ud af jalousiens jerngreb?

Jalousien er et fælles problem i jeres forhold, og I kan støtte hinanden ud af den, hvis I begge er indstillet på at arbejde med det. Det skal ikke ske på en måde, hvor det er de kontrollerende og begrænsende regler, der styrer forholdet, men hvor det bliver bygget på et fundament af tryghed og tillid. En større opmærksomhed på, hvad begge parter oplever og føler, og en gensidig forståelse for hinanden. Så jeres valg bliver af lyst, ikke dikteret af jalousien. Hvad kan I gøre for at hjælpe hinanden?

Mange, der er jaloux, oplever, at jalousien er ude af deres hænder. De kan simpelthen ikke styre den eller gøre for det. Her må du tage styringen og erkende, at din jalousi er din alene. Måske kan du undersøge, hvad den handler om, og tale åbent med din kæreste om det, så I sammen kan få en fælles forståelse for, hvordan du bedst kommer videre, og hvordan han/hun kan hjælpe dig på vej. Og naturligvis også, hvordan du kan finde tilliden til dig selv og din kæreste igen – han/hun har trods alt valgt dig helt frivilligt og er der endnu.

Erkendelsen begynder hos dig selv.

Overvejer du/I at tale med en parterapeut eller en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og har flere efteruddannelser i parterapi. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.