Giver du plads til dig selv i dit parforhold?

Parforhold Parterapi

I forelskelsens hede, sker der ofte det, at to personer smelter sammen til én. Vores personlige grænserne er opløst og vi tilbringer døgnets 24 timer sammen med vores udkårne

Vi kan faktisk slet ikke fungere uden den anden, og tæller sekunder – når vi er adskildt – til vi kan ses igen. Det er forelskelsen… som de fleste kender den.

Når forelskelsen er toppet og hverdagen sætter ind, begynder vi stille og roligt at bevæge os fysisk væk fra hinanden og kan igen passe vores arbejde, uden at blive distraheret af kærlige sms’er dagen lang. Desværre sker der ofte det i symbiosen, at “dig” og “mig” er blevet erstattet af et “os”. Vores grænser er smeltet sammen.

Vi er blevet enige om alt, og har måske haft mange sene samtaler om skæbnen og hvor pudsigt det er, at vi passer så godt sammen. Vi er så samstemt, at vi hører os selv sige “gider vi tænde grillen i aften?” eller “har vi lyst til gæster i weekenden?”. Det kan både være hyggeligt og trygt med toenighed, men fælden klapper når vi overlader vores eget personlige ansvar til vores partner, og ikke spørger os selv, hvad har jeg lyst til, for en dag – før eller siden – vil det lyde “Nu har vi haft gæster de sidste 8 weekender, fordi du gerne ville”.

Vores partners magiske evner

Vi får tillagt vores partner nogle urealistiske evner til at gætte vores behov og tanker: “du ved da udmærket godt at jeg ikke kan lide at sige nej til gæster, og slet ikke når Lis og Peter spør’”. Ikke nok med at vores partner skal kunne læse dine tanker, han/hun skal også tage ansvaret for dit velbefindende, og aflyse gæsterne for at undgå bebrejdelser som “og det er åbenbart vigtigere for dig at have gæster, end at jeg…”. Når et forhold når dertil, er vi ikke længere i stand til at sørge for, at få dækket de behov vi hver især har.

Ansvaret (og skæbnen) ligger nu i din partners hænder og er baseret på gætteri “hmm… det udtryk betyder nok at hun vil have at jeg skal vaske op”. Og når han/hun ikke gætter rigtigt, er fanden løs i Laksegade, og du ender med at føle dig overset eller ikke-elsket. Og sådan kan I bruge de næste mange år, på at bebrejde hinanden for ikke at have forståelse eller magiske evner. Måske I alligevel ikke var så ens som I først troede?

Men han/hun burde…

Hvis du selv befinder dig i et forhold og kan nikke genkendende til ovenstående, skal du vide at din kæreste sandsynligvis ikke kan “regne noget ud”, og han/hun “ved udmærket” heller ikke noget, selvom du mener at han/hun burde kunne. Særligt hvis du har oplevet skuffelsen igen og igen, så er tiden nok inde til at opgive drømmen om at gættelegen nogensinde skal lykkedes. Men du kan gøre dig selv den tjeneste, at bede klart og tydeligt om det du vil – eller ikke vil – have. Det er ikke sikkert du får det, men det skader ikke at forsøge.

Omvendt kan du også frabede dig de magiske evner, du er blevet tildelt, og den parallelle konstante usikkerhed, om du nu er god nok til det. Bed din partner om klar besked “jeg vil ikke mere gå og gætte på hvad du har brug for, fortæl mig det direkte istedet”

På den måde tager I i hvert fald jeres personlige ansvar tilbage og finder en plads til jer selv i jeres forhold. Og I vil sandsynligvis – i langt højere grad – opnå hvad I ønsker jer.

Overvejer du/I at tale med en parterapeut eller en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og har flere efteruddannelser i parterapi. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.