Når man føler sig stresset, mister man ofte sin livsglæde og spontanitet og – i værste fald – kontakten til sig selv.

Eller kontakt mig på volder@thepraxis.dk. Adressen er Frederiksborggade 3, 2. sal, 1360 København K.

Vores karriere og arbejdsliv er ofte det, der gør, at vi føler os stresset. Mange virksomheder efterlyser medarbejdere, der kan sætte talentet fri og udleve deres fulde potentiale. De skal være agile og fungere som en betydelig del af virksomhedens samlede kompetencer og succes.

Vi er ikke alle ens, og nogle trives fint med ovenstående. For nogle kan det nærmest give dem et kick, der kan vare ved i længere eller kortere tid. Personligt, hvis jeg arbejdsdag efter arbejdsdag nådesløst skal finde og bevise mine skjulte talenter og potentialer i jagten på at præstere mere, blive dygtigere, skarpere, mere succesfuld (for mig -> for virksomheden), er der ikke meget benzin tilbage på motoren, når fyraften ringer ind (hvis den altså ringer ind den dag). Og jeg tør slet ikke tænke på, hvis de skjulte talenter slet ikke viser sig… hvad nu, hvis de ikke er der, og jeg bare er en helt almindelig medarbejder! Et menneske! Både med syge børn, tandpine og hele pakken.

Også skoler og uddannelser presser os som mennesker. Vi bliver målt og testet, presset til mere præstation, bedre resultater og mindre væren som den, du er.

Endnu værre bliver det, hvis du kombinerer ovenstående med forestillingen om også at være den perfekte forælder. Her kan du blive voldsomt splittet i dine valg – særligt hvis du også vil være sund og fit, spise grønt, være kulturelt og litterært på forkant, være social, en dejlig kæreste samt en god og hjælpsom datter/søn.

Jeg ved ikke med dig, men jeg er forpustet og har lyst til at skrige mine lunger ud eller gemme mig under dynen…

KULTUREN ER MÅSKE EN DEL AF PROBLEMET, OG DU ER OGSÅ EN DEL AF LØSNINGEN

Naturligvis bliver vi præget af medierne, vores omgivelser og kulturen, men det er heldigvis kun os selv, der bestemmer i hvilken grad. Mange tror, at de ikke slår til som mennesker, hvis de ikke som minimum lever op til nutidens idealer. Vi er ikke for alle. Vi er for dem, vi vælger. Det, der er rigtigt for nogle, er ikke rigtigt for andre, og vi er heldigvis forskellige.

Nogle er agile, mens andre er urokkelige og bundsolide. Nogle træner op til en ironman hver weekend, andre følger med i Papirhuset eller Bonderøven. Men hvis vi stiller krav til os selv, om at kunne nå det hele, går luften af ballonen. Mange slår ureflekteret automatpiloten til og stiller krav til sig selv om at være skide ferm til alting og leve op til samtlige idealer – lige fra at være månedens medarbejder til at være den omsorgsfulde svigerdatter.

Skaffer du dig selv ordentlige (arbejds-)vilkår i livet? Forsøger du at blive noget, du ikke er, eller er du opmærksom på, hvor du har det godt, og hvor du trives? Og mindst lige så vigtigt: Hvor og hvordan du ikke trives?

HVOR OG HVORDAN TRIVES DU?

Har du spildt en dag, hvis du vælger at bruge den på dig selv og på lige præcis det, du har lyst til? Uden at præstere og uden at blive bedre? Er du agil, og kommer du hurtigt til at kede dig, eller er du fokuseret og elsker at arbejde grundigt og i detaljer? Der er ikke noget, der er mere rigtigt end noget andet, men det er blot umuligt at kombinere. Det er heller ikke muligt at levere et godt stykke arbejde inden frokost. Vil du have en god og gennemarbejdet løsning eller en hurtig? Du kan ikke få begge.

Erkend dine begrænsninger og find dine livskilder, kvaliteter og evner, frem for med død og pine at skulle grave efter de skjulte talenter og potentialer, der må være derinde et sted, hvis du bare leder længe nok og til sidste tåre.

NÅR DIN OPMÆRKSOMHED KANALISERES HEN MOD, HVOR DU KAN OPTIMERE, FORANDRE DIG SELV, MÅSKE ENDDA FORSØGE AT BLIVE NOGET DU IKKE ER, FJERNER DU BLIKKET FRA, HVEM DU ER

Når vi skal blive noget, vi ikke er, sker der det, at de fleste føler sig stresset. De oplever, at livet kører afsted, uden at de selv er med. Livet er noget, der sker for dem, og ikke noget de selv er med til at give mening eller har indflydelse på. Men virkeligheden er, at også du kan vælge at ændre din egen situation – hvis du da ellers ønsker at ændre den?

Vi kan være så fastlåste i vores stressmønster og kroppen så meget i alarmberedskab, at tanken om at hive stikket ud kan virke helt urealistisk og nærmest dybt latterlig. Dem, der bare kan læne sig tilbage og slappe af, har endnu ikke fattet livets alvor. Det kan være præget af angst for at miste sit job eller angst for at miste kontrol over egen livssituation, der gør, at vi tror, der ikke er nogen anden udvej. Det hele kan virke meget sort/hvidt og enten/eller, men min påstand er, at vi har et valg om at give vores liv lidt nuancer.

HVILKE KRAV STILLER DU TIL DIG SELV, SOM STRESSER DIG?

Som regel ender det med, at intet flytter sig, og vi føler os utilstrækkelige, afmægtige og modløse. Det bliver til snak om, hvad vi burde og skulle, snarere end opmærksomhed på hvem vi er, og hvad vi ønsker af vores liv. Og når vi holder fast i den snak, sidder vi fast, og det bliver det en kronisk følelse af ikke at kunne overkomme og en følelse af at være ‘forkert’ eller utilstrækkelig.

SYMPTOMER PÅ STRESS

Der er mange symptomer på stress og ikke alle er nødvendigvis pga. stress. Herunder nogle af dem:

Stress er en diagnose, der i værste fald kan føre til depression. Der er forskel på at føle sig travl, ophængt og have meget om ørerne og at have diagnosen stress. Er du i tvivl om, hvorvidt du har stress, vil jeg anbefale, at du tager det alvorligt og evt. opsøger hjælp.

DET ER DIG, DER ER CEO I DIT EGET LIV

Alle har meninger om, hvad der er rigtigt og forkert, og hvad man burde og skulle gøre, men der er heldigvis kun én, der kan vurdere, hvad der er rigtigt for dig. Spørgsmålet er, om du er opmærksom på, hvad DU ønsker. Hvad er DINE drømme, evner, grænser, begrænsninger, kompetencer? Hvad giver mening i DIT liv?

Vi kan ikke være noget for alle, og vi bliver sjældent glade af at skulle blive som andre. At føle sig hel er bl.a. at turde vise sig selv over for andre – med alle ‘fejl’ og ‘mangler’.

CIRKELINE VOLDER / THE PRAXIS

Jeg er certificeret og uddannet parterapeut, sexolog og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi), hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i København K og jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening

Du kan kontakte mig på volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om parterapi eller psykoterapi her.

Er der noget du er i tvivl om, eller har du brug for at vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du booke en 15 minutters online forsamtale nedenfor.

KLIENT ANBEFALINGER

SENESTE INDLÆG

FÅ FEM GODE RÅD TIL JERES PARFORHOLD

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet, med gode råd og inspiration til parforholdet (kan afmeldes når som helst).