Er jeg ydrestyret?

Ydrestyret

Har du, ligesom tusindvis af andre, så travlt med at leve op til det kulturelle ideal, at du glemmer at være glad?

Kender du følelsen af, at livet bare handler om at opnå bestemte mål, dag efter dag, i stedet for, at det bare leves? Vi skal hele tiden holde os opdaterede, stikke ud fra normen, være med på noderne og være noget ved musikken. Vi giver os ikke tid til at nyde dagen eller lade lysten styre dagens gang. For der er hele tiden liiiiige et eller andet, vi burde gøre, og hverdagen kan føles som overlevelse, nærmest som en liste af pligter, vi skal igennem, før vi endelig kan slappe af.

Vi skal nemlig altid…

  • Lige have forberedt mødet til i morgen.
  • Lige have et rigtigt Instagram-værdigt hjem.
  • Lige have klaret vores videreuddannelse, så vi kan få en bedre titel på visitkortet.
  • Lige tabe fem kilo mere.
  • Lige kunne løbe to km længere.
  • Lige have fjernet rynken mellem øjenbrynene.
  • Lige finde en lejlighed i det ”rigtige” postnummer.
  • Lige have den seneste taske fra den nye Chanel-kollektion.
  • Lige have læst bogen på natbordet. Osv.

…og når vi har gjort det, så er vi lykkelige. Men sandheden er, at vi aldrig kommer i mål. Når vi er ydrestyret, er der hele tiden noget nyt, vi kan stræbe efter. For der er en hel verden, der dikterer de nye mål hele tiden.

Det store spørgsmål er, om du føler dig lykkelig?

Giver dit liv mening? Er det sådan, du vil leve dette ene liv, du har? Et skulderklap fra chefen kan føles som lykke, når vi bliver rost og anerkendt, for det styrker vores selvbillede som succesfuld. Derfor kan det være utænkeligt og angstprovokerende at smide kontrollen og bare give slip. Bare se stort på det hele og bruge dagen på lige præcis dét, du har lyst til. Men hånden på hjertet: Har du dig selv med? Hvad fravalgte du for at få dette skulderklap? Var det tid med dine børn eller din kæreste? Eller bare tid til dig selv? Og var det dét værd?

Og hvad ville der egentlig ske, hvis du fravalgte alle de ydre statussymboler? Hvis du gik i genbrugstøj, boede i en campingvogn i skoven og var fri. Fri for alle de mål og værdier, du påduttes hver eneste dag. Pyt med de fem kilo. Jeg har lyst til at hygge mig med familien med en stor, fed, lækker brunch. Uden dårlig samvittighed.

Det er fint med ambitioner og mål, men gør dig selv en tjeneste liiiige at bruge lidt tid i stilhed, og overvej, om det er nogle mål, du selv har defineret af lyst, eller om det er det kulturelle ideal, du er blevet slave af.

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.