Er jeg forelsket?

Forelsket

I forelskelsen er vi blinde, og vi ser kun det, vi vil. Alt andet er usynligt for os.

Hvad sker der, når vi bliver forelsket? Det kan ikke formuleres meget mere præcist, end Hanne Hostrup gør det, når hun skriver: I forelskelsen kan man pludselig se sin egen værdi i den andens øjne, og denne gensidige spejling er en euforisk oplevelse, fordi vi fokuserer på det bedste i hinanden. Dette fokus opretholdes også, fordi vi, når vi er forelskede, har en formidabel evne til at lukke øjnene for partnerens mindre tiltrækkende sider, modsatrettede værdier og ønsker til livet. Mange forventer, at denne tilstand varer ved, og netop denne illusion om evig forelskelse skuffer, når hverdagen vender tilbage, og forelskelsen dulmer af.

De fleste af os går med billeder og fantasier om drømmekæresten. Det er tanker og drømme, som vi måske har haft gennem flere år, som kan være mere eller mindre overfladiske. Hun skal være selvstændig, kunne klare sig selv, ikke klyngende, loyal og lyttende og gerne med langt, lyst hår. Han skal være høj, med tatoveringer, gerne spille guitar, have brune øjne og kunne lide børn. Disse træk er dem, der gør, at vi til at begynde med får øje på ham/hende, og det bliver ofte til ”kærlighed ved første blik”, fordi personen passer så åbenlyst ind i de roller, vi selv længe har fantaseret om (eller det, vi vælger at se), og det kan føles, som om vi har kendt hinanden hele livet, selvom vi først lige har mødt hinanden. Fantasien om hinanden spiller en afgørende rolle i forelskelsen. Ikke at fantasien er falsk, men fordi den skaber magien i kærligheden.

Jeg har drømt om dig hele mit liv. Du er den helt rigtige for mig, og hvorfor har jeg ikke mødt dig noget før? Det er tanker, de fleste, der har været forelsket, enten har sagt eller hørt. Det føles, som om det er det perfekte match, og at det var meningen, at vi skulle mødes. Måske var det endda derfor, jeg blev født!

Forelskelsen er en intens oplevelse, Vi ønsker at smelte sammen og bruge hvert sekund sammen med den, vi er forelsket i, og se ham/hende dybt i øjnene. Vi glædes over at have fundet ham/hende og over at være blive fundet selv. Alt andet omkring os bliver ubetydeligt. Vi ønsker, at forelskelsen kan blive ved for evigt, og at verden omkring os aldrig vender tilbage.

At være forelsket er det samme som at være afhængig af en anden. Vi opgiver gerne både vores frihed og autonomi til fordel for at kunne blive i denne boble af eufori for evigt. Vi vil ikke frivilligt give slip på den, og vi tror, det handler om at være endnu mere sammen. Men hverdagen vender uundgåeligt tilbage igen, og hvis drømmen skal holde, skal der det modsatte til – at være mere adskilte, netop så vi kan mødes igen og være sammen.

Når hverdagen vender tilbage, begynder vi at se andre sider af vores elskede. Vi bliver opmærksomme på, at vi ikke var helt så ens endda, eller at vi måske ikke var skabt for hinanden alligevel. Vi ser således nogle sider, som vi ikke lagde mærke til i forelskelsen. Sider, der ikke helt var en del af den fantasi, vi havde, men hvis forelskelsen forvandler sig til kærlighed, er vores forhold nået til et nyt punkt, hvor det ikke er de særlige karakterer, vi værdsatte til at begynde med, der spiller en rolle. Vi begynder derimod at elske personen for den, han/hun er. Herfra kan kærligheden og et gensidigt forhold blomstre. 

Overvejer du/I at tale med en parterapeut eller en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og har flere efteruddannelser i parterapi. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.