Hvordan kommer jeg tilstede i nuet?

Psykoterapi København

Jeg har hørt flere fortælle, at de har svært ved at være tilstede i nuet. Dette magiske “nu”, som er svært at gribe. Og det er jo paradoksalt nok, for nuet er det eneste der eksisterer hele tiden.

Ikke at være tilstede i nuet, er en følelse af tomhed. En følelse af ikke rigtig at være til stede. Sådan som vores liv er indrettet, er det ikke mærkeligt at mange føler, at de har svært ved at være til stede. Mange er stressede over alle de ambitioner vi har proppet ind i dette ene liv, og endnu flere gemmer sig bag en skærm, hvor vi hele tiden ubelejligt forstyrres af både spil-notifikationer, sms’er og sociale medier. Og når nu’et bliver for meget, er mobilen et belejligt tilflugtssted.

Mange forventer at det, at være tilstede i nu’et, er et magisk øjeblik hvor lykken indtræffer. At være tilstede i nuet, er at mærke efter hvad der sker inde dig, og hvad der foregår omkring dig – nu og her. Ingen forklaringer eller tolkninger på hvad det er, bare opmærksomheden på det. Intet mere og intet mindre. Men det er ikke nemt og det er noget der kræver øvelse.

Det kan være intenst at være tilstede i nu’et, og når du er der, bliver du opmærksom på, hvad der sker inde i dig, og indtil du igen flygter, har du ikke andet valg, end at tage det du mærker, alvorligt. Der flygter mange, så hurtigt de kan, for at undgå at se sandheden i øjnene, og for ikke at skulle træffe svære beslutninger.

Der findes mange måder at øve sig på; alt fra at bruge 5 min. hver dag, uden telefon i nærheden til bare at mærke efter, enten hvad der sker inde i dig, eller opleve hvad du sanser i rummet… Du skal ikke begynde at forklare hvad du oplever, bare konstatere det. Du kan f.eks. sige “nu ser jeg en solstråle” og hvad det gør ved dig, “og det gør mig glad”. Du kan også tage en tur på stranden eller i skoven, alene.

I begyndelsen vil du mærke at du hurtigt bliver træt og falder tilbage til “hvad skal jeg lave til aftensmad?”, eller “gad vide om frisøren har tid i morgen?”, og det er helt fint. Hvis du kan, så prøv at lægge mærke til, om der er et mønster i hvornår du falder tilbage, f.eks. en bestemt følelse?

Vi kan ikke være til stede konstant. For at kunne være til stede, kræver det at vi også kan trække os tilbage. Det er bekvemt og tomt, at ikke være til stede, men det er når du er til stede, du føler, at du virkelig lever.

Pas på at du ikke flygter for meget fra dit liv.

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.